Vulkanen zwijgen voor ze uitbarsten

Wanneer slapende vulkanen wakker worden, bouwt de seismische activiteit onder de vulkaan op en weten onderzoekers dat er een uitbarsting nadert. Toch geldt dit niet voor vulkanen die regelmatig actief zijn, omdat de seismische activiteit constant is. Nu hebben wetenschappers toch een manier gevonden om erupties van actievere vulkanen te voorspellen.

Vulkanoloog Diana Roman en haar collega’s tonen nu aan dat de seismologische activiteit kort voor een uitbarsting stopt. Deze stilte voor de storm is een waarschuwing dat de vulkaan uitbarst. Des te langer de activiteit stopt, des te meer energie er vrijkomt bij een eruptie en des te groter de knal.

Roman bezocht in 2009 de Telicavulkaan in Nicaragua en installeerden verschillende instrumenten om het gedrag van de vulkaan in kaart te brengen. Er werden meer dan vijftig explosies gemeten. Bij 35 uitbarstingen bleef het kort voor de explosie dertig minuten of langer stil. Dertien andere uitbarstingen werden voorafgegaan door een paar korte stiltes van minimaal vijf minuten per interval. Bij slechts twee van de vijftig erupties zweeg de vulkaan niet.

“De kers op de taart is dat we niet alleen weten wanneer een vulkaan uitbarst, maar ook weten hoe zwaar de uitbarsting gaat zijn”, concludeert Roman. De kortste stilte duurde zes minuten, terwijl de langste periode 619 minuten duurde. Na deze langste stilte volgde de zwaarste uitbarsting die Roman en haar collega’s observeerden.

De conclusie van het onderzoek is dat het goed is om actieve vulkanen als Telica 24/7 te monitoren.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd