Vulkanische hotspots hebben gevoel voor ritme

Hotspots over de hele wereld pulseren waarschijnlijk op hetzelfde moment. Dit beweren wetenschappers uit Noorwegen, Hawaï en Australië. Zij zijn van mening dat de hotspots twee cycli vertonen van vijf en tien miljoen jaar. Op het hoogtepunt barsten de hotspots uit, waardoor delen van de aarde met een verse laag lava worden bedekt. Het gevolg: dieren sterven massaal uit.

Een hotspot is een plek op een planeet waar vulkanisme plaatsvindt dat niet gerelateerd is aan plaatbewegingen zoals die in de plaattektoniek gelden. In de meeste gevallen wordt dit geïnterpreteerd als een plaats waar een mantelpluim het aardoppervlak bereikt. Zo’n mantelpluim voert magma vanuit de diepe mantel aan. Bekende hotspots de Galapagoseilanden, de archipel van Hawaï en de Canarische Eilanden.

De wetenschappers ontdekten dat hotspots tegelijkertijd pieken vertoonden: 10, 22, 30, 40, 49 en 60 miljoen jaar geleden. Het gaat hier om de eerste cyclus. Ook een tweede cyclus werd gevonden: 15, 34, 45 en 65 miljoen jaar geleden.

WIST U DAT…

…een hotspot een tektonische plaat kan verscheuren?

“Als de hotspots tegelijkertijd pulseren, dan is er iets op de grens tussen de korst en de mantel”, zegt geoloog Rolf Mjelde van de universiteit van Bergen in Noorwegen. “Waarschijnlijk zijn er bepaalde processen actief die zorgen voor de verplaatsing van energie.”

Het is moeilijk om de hypothese van Mjelde en zijn collega’s te bewijzen. “Mjelde’s werk is interessant en stimulerend, maar niet per definitie doorslaggevend,” zegt Mike Coffin van de universiteit van Tasmanië in Australië.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd