Vuurrood lieveheersbeestje is giftiger

Hoe roder een lieveheersbeestje, hoe beter doorvoed en hoe giftiger het beestje is. Dat hebben wetenschappers ontdekt.

Dat is te lezen in het blad Functional Ecology. Een internationaal team van wetenschappers bestudeerde de lieveheersbeestjes.

Dieet
De onderzoekers verzamelden een aantal lieveheersbeestjes en zetten ze op een dieet. Sommige lieveheersbeestjes kregen een dieet van hoge kwaliteit. Anderen moesten het met veel minder doen. En dat was ook aan de buitenkant te zien. De lieveheersbeestjes die veel aten, hadden een veel rodere kleur. Ook troffen de onderzoekers bij deze lieveheersbeestjes meer precoccinelline aan. Dit is een stofje dat het beestje giftig maakt voor vogels.

Rood
Blijkbaar communiceert het lieveheersbeestje met zijn kleur nuttige informatie. Bijvoorbeeld over zijn giftigheid. Waarom goed doorvoede lieveheersbeestjes giftiger zijn? Waarschijnlijk kunnen zij het zich veroorloven om meer energie te stoppen in waarschuwingssignalen (in dit geval: de rode kleur) en giftigheid (de productie van precoccinelline).

Verschil
Het verschil tussen een goed doorvoede (en dus zeer rood) lieveheersbeestje en een lieveheersbeestje met een karig dieet is voor ons mensen niet zo zichtbaar. Maar vogels zien het zeker wel, zo is uit experimenten gebleken.

Onduidelijk is of minder rode lieveheersbeestjes ook echt vaker het slachtoffer zijn van vogels. Het is best mogelijk dat zij zich bijvoorbeeld vaker verbergen en zo hun overlevingskansen vergroten.

Bronmateriaal

"Redder ladybirds more deadly, say scientists" - Exeter.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door dbrooker1 (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd