Waar komen de stenen van Stonehenge vandaan?

Wetenschappers zijn er voor het eerst in geslaagd om de exacte oorsprong van enkele stenen van Stonehenge te achterhalen. De stenen komen uit een 70 meter lang gebied met de naam Craig Rhos-y-felin, nabij Pont Saeson (Pembrokeshire). De rhyolitische stenen van Rhos-y-felin verschillen van andere stenen in Zuid-Wales, dus het was niet al te moeilijk om de oorsprong van enkele Stonehenge-stenen te achterhalen.

Nu archeologen weten waar de stenen vandaan komen, worden er wellicht nog meer vragen opgelost. Een gebied van zeventig meter is immers veel gemakkelijker te doorzoeken dan een gebied van enkele kilometers. Misschien vinden de archeologen sporen van gereedschap of voorwerpen die mensen duizenden jaren geleden gebruikten om de stenen te verplaatsen.

“Velen vragen zich af hoe de stenen van Pembrokeshire naar Stonehenge zijn verplaatst”, vertelt Dr. Richard Bevins van het nationale museum van Wales. “Transporteerden mensen de stenen (bijvoorbeeld met ballen, red.)? Of was het ijs verantwoordelijk voor de verplaatsing?” Voorlopig is dit een vraag die nog niet beantwoord kan worden. Als mensen de stenen hebben verplaatst, dan is dit indrukwekkend. De afstand tussen Pembrokeshire en Stonehenge bedraagt ruim 350 kilometer.

Afgelopen maand was Stonehenge ook al in het nieuws, toen wetenschappers twee zeer oude kuilen bij het bouwwerk ontdekten. De ontdekking wijst erop dat er diverse rituelen werden uitgevoerd vóórdat Stonehenge werd gebouwd. Het is nog onbekend wat er ooit in de kuilen lag. Misschien wel houten palen, enorme stenen of vuur. Het is bijzonder dat Stonehenge al eeuwen vragen oproept, maar dat niet alle vragen gemakkelijk beantwoord kunnen worden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd