Waardoor worden de overstromingen in Australië veroorzaakt?

Verwoestende overstromingen hebben in het noorden van Australië negen levens geëist en een gebied zo groot als Frankrijk en Duitsland bij elkaar staat onder water. Maar hoe komt dat? Het lijkt erop dat een combinatie van extremen de boosdoener is: een lagedrukgebied door de moesson en een sterke La Niña veranderden Australië in een chaos.

De afgelopen maanden regende het flink in Australië. Dat is niet verwonderlijk. Het noordelijk deel van het land heeft jaarlijks te maken met de moesson, oftwel de regentijd. Wat wel verwonderlijk is, is dat de regen in zo’n groot gebied naar beneden kwam.

Fitzroy
Rivieren en stroompjes stegen razendsnel. Veel van deze stromen komen uit in de Fitzroy-rivier (zie foto). Deze rivier kon al dat water ook niet aan en dus trad zowel de Fitzroy als de kleinere rivieren buiten hun oevers.

WEET U NOG…

…dat Pakistan vorig jaar ook hard getroffen werd door overstromingen? Lees hier waarom het daar fout ging.

La Niña
Maar waar kwam al die regen vandaan? Volgens onderzoeker Jonathan Nott hebben de overstromingen twee oorzaken. De eerste is de sterke La Niña. “De sterkste die we de afgelopen decennia gehad hebben.” La Niña is de tegenhanger van de bekende El Niño. In 2002 koelde El Niño de wateren voor de oostelijke kust van Australië sterk af. Daardoor verdampte er minder water en viel er extreem weinig regen. Het resultaat: droogte en branden. La Niña doet nu het tegenovergestelde en zorgt er voor dat warm water zich bij de kust verzamelt. Dit warme water verdampt en komt als regen weer naar beneden.

Lagedrukgebied
De moesson houdt in diezelfde periode ook huis en creëert een lagedrukgebied. En dat biedt alle ruimte voor zware regenbuien.

Het is een nare samenloop van omstandigheden die maar liefst 200.000 mensen in het nauw drijft. Australische overheden spreken van de ergste overstromingen in jaren. En dan rijst toch de vraag of er een verband is tussen deze extreme vormen van wateroverlast en het veranderende klimaat. Nott wijst erop dat weersomstandigheden op zichzelf geen teken aan de wand zijn. Wel is het aannemelijk dat overstromingen zoals die in Australië in de toekomst vaker voorkomen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd