Waarom astronauten voortdurend vallen op de maan

apollo

Wist je dat het heel moeilijk is om op de maan te staan? Toen astronauten in de jaren zeventig een bezoek brachten aan de natuurlijke satelliet van de aarde, struikelden zij regelmatig. Waar komt dit door? Wetenschappers van de York universiteit hebben het antwoord gevonden!

Onderzoekers Laurence Harris en Michael Jenkin van de York universiteit gebruikten een centrifuge van de Europese ruimtevaartorganisatie om verschillende zwaartekrachtvelden te produceren. Wat blijkt: wanneer de sterkte van een zwaartekrachtveld vijftien procent dat van de aarde is, dan beïnvloedt dit de manier waarop een persoon oriënteert. Aangezien de maan tachtig keer zo licht is als de aarde, is het zwaartekrachtsveld minder sterk en weegt een persoon zes keer minder op de maan.

Misinterpretatie
De gevolgen zijn groot. “Dankzij zwaartekracht weten we wat boven en onder is”, zegt professor Harris. “Maar de perceptie van onze positie in de ruimte heeft ook invloed op andere aspecten van perceptie, zoals het herkennen van gezichten en objecten of het voorspellen hoe objecten zich gedragen wanneer ze worden gegooid of wanneer ze vallen. Wanneer we niet goed interpreteren welke kant boven is, leidt dit tot perceptuele fouten en kan iemand zijn balans verliezen.”

En op Mars?
Op Mars vormt dit geen probleem, want daar is de zwaartekracht 38% van dat van de aarde. Op de rode planeet is genoeg zwaartekracht voor astronauten om zich te oriënteren en om goed voort te bewegen. Om de maan is het een ander verhaal.

Grote gevolgen
Het is belangrijk om te weten wat de gevolgen zijn van minder zwaartekracht. Stel je voor dat we ooit op de maan gaan wonen, dan kan dit voor problemen zorgen. “Als een astronaut niet meer weet wat boven of onder is, kan een schakel verkeerd worden omgezet”, vertelt professor Michael Jenkin. “Of wanneer een astronaut naar de nooduitgang moet, kan het zijn dat hij de verkeerde kant op gaat. Dit zijn allemaal punten om rekening mee te houden.”

Bronmateriaal

"How much gravity is enough?" - York universiteit

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd