Waarom blijven sommigen moeiteloos slank, terwijl anderen snel aankomen?

Dunne mensen hebben een genetisch gelukje.

Sommige mensen lijken alles te kunnen eten wat ze willen zonder maar een grammetje aan te komen, terwijl anderen van datzelfde voedingspatroon wel op gewicht komen. Maar waar ligt dat grote verschil toch aan? Daarover bogen onderzoekers van de Universiteit van Cambridge zich. En ze ontdekten dat dunne mensen zijn uitgerust met een gunstiger genetisch pakket.

Wist je dat…

…een eetpatroon dat de één gezond en slank maakt, bij de ander juist het tegenovergestelde bewerkstelligen?

Overgewicht
In onze samenleving hebben veel mensen overgewicht. Dit komt door de makkelijke toegang tot veel calorierijk voedsel. Hierdoor is de laatste jaren het aantal mensen met obesitas drastisch toegenomen. In het Verenigd Koninkrijk heeft bijvoorbeeld één op de vier volwassenen overgewicht, net als bijna één op de vier kinderen. Toch lijkt er binnen een groep mensen aanzienlijke individuele verschillen in gewicht te zitten. Zo zijn er ook mensen die hetzelfde calorierijke voedsel eten, maar er nauwelijks van aankomen. “We weten al dat mensen om verschillende redenen slank kunnen zijn,” zegt onderzoeker Sadaf Farooqi. “Sommigen eten gewoon niet zoveel, terwijl anderen alles kunnen eten wat ze willen en maar niet op gewicht komen.”

Onderzoek
Om te achterhalen welk geheim er achter deze dunne mensen schuil gaat, verzamelden de onderzoekers in de nieuwe studie 2000 gezonde, maar slanke mensen. Deze mensen hadden geen medische aandoeningen of eetstoornissen. Vervolgens werd het DNA van 1400 van deze mensen vergeleken met bijna 2000 mensen die aan zwaar overgewicht leden en met nog eens ruim tienduizend mensen met een normaal gewicht als controle groep.

Genen
De resultaten onthulden verschillende algemene genetische varianten waarvan al bekend is dat ze ten grondslag liggen aan overgewicht. Maar de onderzoekers vonden ook nieuwe genetische regio’s die betrokken zijn bij ernstig overgewicht en een aantal die betrokken zijn bij het hebben van een gezond gewicht. Om te zien welke invloed deze genen hadden op het gewicht van een persoon, berekenden de onderzoekers een genetische risicoscore. “Zoals verwacht ontdekten we dat zwaarlijvige mensen een hoger genetische risicoscore hadden dan mensen met een normaal gewicht,” legt onderzoeker Ines Barroso uit. Dunne mensen hadden daarentegen een veel lagere genetische risicoscore; wat betekent dat ze minder genetische varianten hebben waarvan we weten dat ze de kans op overgewicht bij een persoon vergroten. Daarnaast zit bij drie op de vier van de laatstgenoemde groep het hebben van een gezond en slank lichaam in de familie.

“Dit onderzoek toont voor het eerst aan dat gezonde slanke mensen over het algemeen dun zijn omdat ze over minder genen beschikken die de kans op overgewicht vergroten,” vat Farooqi samen. De onderzoekers waarschuwen dan ook voor overhaast oordelen over zwaarlijvigere mensen. “Het is gemakkelijk om mensen te bekritiseren vanwege hun gewicht, maar de wetenschap laat zien dat sommige zaken veel complexer zijn,” gaat hij verder. “We hebben veel minder controle over ons gewicht dan we denken.”

Bronmateriaal

"Slim people have a genetic advantage when it comes to maintaining their weight" - University of Cambridge,

Afbeelding bovenaan dit artikel: stevepb / Pixabay

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd