Daarom kunt u uw hongergevoel niet stillen met light-producten

jammiechocoladeSlecht nieuws voor de mensen die op dieet zijn en denken door light-producten af te kunnen vallen. Uit recent onderzoek blijkt dat onze hersenen echte suikers willen en dus geen kunstmatige zoetstoffen. We kunnen onze smaakpapillen misschien voor de gek houden, maar onze hersenen niet.

Het eten van caloriearme gezoete producten kan er voor zorgen dat u later alsnog op zoek gaat naar calorierijk eten. Vooral wanneer u honger hebt of moe bent. Dit hebben wetenschappers aan de Yale University School of Medicine ontdekt. Volgens de wetenschappers verklaart dit onderzoek waarom het aantal mensen met obesitas blijft stijgen ondanks het succes van light-producten.

Het onderzoek, dat werd uitgevoerd op muizen, bestond uit een combinatie van gedragstesten met zoetstoffen en suiker en het meten van activiteit in het beloningsgebied van de hersenen. De wetenschappers ontdekten dat kunstmatige zoetstoffen en andere caloriearme opties niet dezelfde reactie in het brein uitlokken als suiker. Alleen wanneer ons lichaam ‘echte’ suiker afbreekt, wordt het beloningssysteem actief, zo blijkt uit de experimenten. En wanneer hongerige muizen de keuze kregen tussen suiker en kunstmatige zoetstoffen, kozen de meeste muizen voor suiker, zelfs als die minder zoet was dan de kunstmatige zoetstoffen.

WIST U DAT…

Uw honger stillen met caloriearme producten werkt dus niet. De hersenen willen het dopamine-niveau hoog houden en geven daarom een seintje door dat er meer suiker gegeten of gedronken moet worden. Op een later tijdstip wilt u alsnog een lekkere reep chocolade of ander lekkernij eten. Het advies van de onderzoekers is dan ook dat u het beste voor de gulden middenweg kunt gaan. In plaats van suiker helemaal te schrappen, is het beter om kleine hoeveelheden te nemen. Hierdoor zal dopamine geleidelijk vrijkomen en heeft u later geen last van de o zo bekende eetbuien.

Bronmateriaal

"The brain cannot be fooled by artificial sweeteners" - eurekalert,nl
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door anjuli_ayer (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd