Waarom sterft aards leven iedere 27 miljoen jaar uit?

Iedere 27 miljoen jaar vindt er een grote gebeurtenis plaats op aarde, waardoor veel organismen uitsterven. De afgelopen 500 miljoen jaar gebeurde dit zo’n achttien keer. Hoe komt dit? Is een donker object – Nemesis – verantwoordelijk voor de catastrofale gebeurtenissen?

Volgens een theorie is Nemesis een groot, donker object, dat ver van de zon is verwijderd. Sommige wetenschappers denken dat Nemesis één keer in de 27 miljoen jaar in de Oortwolk duikt. In de Oortwolk bevinden zich veel kometen: overgebleven bouwstenen van de vorming van het zonnestelsel. Nemesis verstoort het evenwicht in de Oortwolk, waardoor kometen in allerlei richtingen worden gegooid, bijvoorbeeld richting de aarde.

65 miljoen jaar geleden stierven dinosauriërs uit door de inslag van een grote komeet. Deze komeet zou mogelijk door Nemesis richting de aarde gegooid kunnen zijn.

Toch is astronoom Andrian Melott van het Smithsonian Institute het hier niet mee eens. Hij beweert dat de zon de afgelopen 500 miljoen jaar dicht langs andere sterren reisde. Deze sterren zouden een object als Nemesis beïnvloeden, waardoor de catastrofale gebeurtenissen veel onregelmatiger plaats zouden vinden.

Kortom, het is nog niet bekend wat voor mechanisme achter het massale uitsterven van leven op aarde zit. Over zestien miljoen jaar vindt de volgende catastrofale gebeurtenis plaats. Of misschien wel eerder. Vinden wetenschappers ooit de waarheid achter dit mysterie?

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd