Waarom verdwijnen sommige asteroïden plotseling?

Astronomen hebben een model gemaakt van de verdeling van asteroïden in het zonnestelsel. Hieruit blijkt dat er eigenlijk tien keer meer asteroïden langs de zon moeten scheren dan nu het geval is. Waar zijn deze asteroïden gebleven?

Het internationale team van astronomen analyseerde de banen van bijna 9.000 aardscheerders, die de afgelopen acht jaar zijn ontdekt door de Catalina Sky Survey nabij Tucson in Arizona. Aardscheerders zijn asteroïden waarvan de baan in de buurt komt van de baan van de aarde om de zon.

Opvallend is dat er weinig asteroïden zijn die de zon op tien miljoen kilometer naderen. Dat is ruim tien keer de diameter van de zon. Volgens de astronomen komt dit omdat planetoïden verbrokkelen als ze onze moederster naderen. Dit komt door de extreme temperatuurschommelingen.

“Het is verrassend dat asteroïden opbreken door temperatuurschommelingen, daarom hebben we veel tijd gestoken in het verifiëren van de berekeningen”, reageert Dr Robert Jedicke van de universiteit van Hawaï. Wat verder opvalt is dat donkere asteroïden op grotere afstand van de zon uiteenvallen dan de heldere exemplaren. Dit komt omdat donkere asteroïden een andere samenstelling en structuur hebben en daardoor brozer of gevoeliger zijn voor temperatuurschommelingen.

Wanneer planetoïden nabij de zon verbrokkelen, dan ontstaan er allerlei kleine objecten. Wanneer de aarde door zo’n wolk van restanten reist, dan verbranden deze deeltjes in de atmosfeer en zijn er vallende sterren te zien. Er zijn jaarlijks onverklaarbare meteorenzwermen, die door het model van Jedicke en zijn collega’s wel te verklaren zijn.

Bronmateriaal

"Mystery of Disappearing Asteroids Solved" - Universiteit van Hawaï

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd