Waarom waait het hard op Venus?

Op dit moment is de Japanse ruimtesonde Akatsuki op weg naar de planeet Venus. De ruimtesonde wil onder andere weten waarom het zo hard waait op Venus. Akatsuki komt net iets te laat, want deze vraag is nu opgelost door Mexicaanse wetenschappers. Gelukkig blijft er nog genoeg over om te onderzoeken op de hete planeet.

De Mexicaanse wetenschappers beweren dat de harde wind op Venus wordt aangedreven door een nog snellere wind, hoog boven de planeet. De ionosfeer op een hoogte van 150 tot 800 kilometer boven het oppervlak speelt een belangrijke rol in de superrotatie van de lagere wind.

De wind in de ionosfeer reist met een snelheid van enkele kilometers per seconde en wordt aangedreven door de interactie van de planeet met elektrische geladen deeltjes van de zon. Berekeningen van het Mexicaanse onderzoeksteam laten zien dat dit proces zorgt voor geluidsgolven met een intensiteit van 84 decibel. Dit is vergelijkbaar met het geluid van een vliegtuig die door de geluidsbarriere vliegt op 1.500 meter hoogte.

De geluidsgolven injecteren extra energie in de atmosfeer, waardoor het harder waait op Venus dan op een planeet als de aarde.

Venus is uberhaubt een rare eend in de bijt. Op het oppervlak heerst een temperatuur van enkele honderden graden Celsius. Dat is heet genoeg om lood te smelten. Daarnaast is de luchtdruk op het oppervlak van Venus 92 keer de aarde luchtdruk. Dit komt door de dikke atmosfeer van de ‘zusterplaneet’.

In december komt Akatsuki aan bij Venus. De sonde hoopt dan meer te weten te komen over de mysterieuze binnenplaneet.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd