Waarom zijn mensen ‘s nachts niet dorstig?

De lichaamsklok is een hormonale dimknop, die het verlies van water bestuurt. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek. De interne klok heeft controle op een hormoon, dat water opslaat. Hierdoor zijn nachtelijke tripjes naar het toilet of uitdroging niet aan de orde. Ten minste, als uw lichaamsklok goed functioneert.

Neurpsychologen Eric Turdel en Charles Bourque van het onderzoeksinstituut van het McGill University Health Centre in Montreal (Canada) kwamen erachter dat cellen, die de hoeveelheid water aanvoelen, andere cellen activeren om vasopressine (antidiuretisch hormoon) los te laten. Dit hormoon instrueert het lichaam om water op te slaan. Dit systeem zorgt ervoor dat het lichaam tijdens de slaap bewaterd blijft.

“We weten nu al jaren dat de vasopressine-waarden stijgen als iemand slaapt”, vertelt Christopher Colwell, een neuropsycholoog van de universiteit van Californië in Los Angeles. “Tot nu toe wisten we niet wat voor mechanisme voor de hoge waarden zorgt. Het nieuwe onderzoek toont een erg concreet fysiologisch mechanisme van hoe het ontstaat.”

De hoeveelheid water in het lichaam wordt aangevuld door te drinken en verminderd door te plassen. Mensen drinken niet als ze slapen, dus het lichaam moet het verlies van water minimaliseren.

Onderzoekers wisten al langer dat mensen met weinig water meer vasopressine in hun bloed hebben. Ze onderzochten de hersenen van ratten om te kijken of bepaalde zenuwcellen invloed uitoefenen op vasopressine-zenuwcellen. Uit het onderzoek blijkt dat bepaalde cellen uitgaan tijdens de slaapmodus, waardoor het makkelijker is voor sensorische zenuwcellen om met vasopressine-cellen te communiceren.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd