Wagenziekte kan binnen tien jaar verleden tijd zijn

auto

Wetenschappers hebben een veelbelovende methode ontwikkeld om reisziekte te bestrijden: elektrische schokjes voor het brein.

Je kunt er last van hebben in de auto. Maar ook op een boot. Of in een achtbaan: reisziekte. Hoe het precies ontstaat, is onduidelijk, maar aangenomen wordt dat het komt doordat ons brein wanneer we reizen verwarrende berichten ontvangt van onze oren en ogen. Het resultaat? We worden misselijk en duizelig. Onderzoekers van Imperial College London hebben nu goed nieuws. Ze denken dat reisziekte binnen tien jaar verleden tijd is. Ze baseren zich op experimenten.

WIST JE DAT…

…uit recent onderzoek is gebleken dat ook de zelfrijdende auto veel mensen ziek zal maken?

Experimenten
De onderzoekers verzamelden een aantal proefpersonen en plaatsten bij deze proefpersonen elektronen op de schedel. Vervolgens stelden ze het deel van het brein dat verantwoordelijk is voor het verwerken van signalen die samenhangen met beweging, bloot aan elektrische schokjes. Daarna namen de proefpersonen plaats in een stoel die bewoog. De bewegingen die de proefpersonen ervoeren, waren vergelijkbaar met de bewegingen die je ervaart op een boot. Uit de experimenten blijkt dat het toedienen van de elektrische schokjes ervoor zorgde dat de proefpersonen nadat ze uit de bewegende stoel stapten minder misselijk waren. Hoe kan dat? Door de elektrische schokjes reageerde het brein minder heftig op de beweging en werd de invloed van de verwarrende berichten die het brein ontvangt wanneer we bijvoorbeeld op een boot staan, beperkt en bleven de symptomen van reisziekte grotendeels uit.

TENS
De onderzoekers denken dat de methode binnen tien jaar iedereen van zijn of haar reisziekte af kan helpen. “We hebben er vertrouwen in dat mensen binnen vijf tot tien jaar naar de apotheek kunnen gaan en een anti-reisziekte-apparaat kunnen kopen,” stelt onderzoeker Qadeer Arshad. “Het is waarschijnlijk net zoiets als een TENS-apparaat dat gebruikt wordt voor rugpijn. We hopen zelfs dat het geïntegreerd kan worden in een mobiele telefoon. In beide gevallen kun je kort voor je bijvoorbeeld op reis gaat met een boot tijdelijk kleine elektroden op je schedel plaatsen.”

“We hebben er vertrouwen in dat mensen binnen vijf tot tien jaar na de apotheek kunnen gaan en een anti-reisziekte-apparaat kunnen kopen”

Wat onderzoekers betreft, is hun methode veelbelovender dan de pilletjes die nu reeds tegen reisziekte te verkrijgen zijn. Ze wijzen erop dat die pilletjes bijwerkingen hebben. Zo worden mensen er soms wat suf van. “Dat is niet erg als je een korte reis maakt of een passagier bent, maar wat als je op een cruiseschip werkt en om moet gaan met reisziekte terwijl ook je werk gewoon doorgaat?” vertelt onderzoeker Michael Gresty. “Wij zijn heel enthousiast over de potentie van deze nieuwe behandeling die reisziekte voorkomt en geen bijwerkingen lijkt te hebben.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd