Warmte heeft invloed op atoomklok

Onderzoekers hebben ontdekt dat warmte ervoor zorgt dat atoomklokken iets afwijken. De ontdekking kan de zeer precieze klokken nog preciezer maken.

Een atoomklok bepaalt de tijd door de oscillaties tussen de kern van een atoom en de elektronen die eromheen bewegen na te gaan. Maar als de elektronen worden aangetast, klopt de oscillatie niet meer en is de klok dus minder precies.

WIST U DAT…

de kleinste atoomklok ooit sinds kort in de schappen ligt?

Elektronen
Wetenschappers hebben nu ontdekt dat warmte ervoor kan zorgen dat elektronen worden aangetast. Zelfs als de atomen geïsoleerd en beschermd zijn, zoals het geval is in een atoomklok. Het effect van warmte is relatief klein. In 32 miljard jaar zou het ervoor zorgen dat een atoomklok er één seconde naast zit.

Precies
Het lijkt dan misschien ook wat overdreven om daar zo’n heisa om te maken, maar precieze klokken (en we bedoelen dan ook echt precies) zijn heel erg belangrijk. Ze worden gebruikt voor navigatie via GPS, communicatie tussen ruimtesondes en de aarde en in diverse onderzoeken.

Een precieze klok is van belang voor goede resultaten. Nu wetenschappers weten dat warmte invloed heeft op atoomklokken, kunnen ze uitzoeken hoe groot die invloed precies is. De klokken kunnen dan indien nodig (regelmatig) worden gecorrigeerd.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd