Wat moet Juno gaan fotograferen? Dat beslis jij!

juno

Niet wetenschappers, maar het publiek beslist welke delen van Jupiter de ruimtesonde Juno straks gaat fotograferen.

Op 4 juli 2016 arriveert ruimtesonde Juno na een lange reis bij Jupiter. Het is de bedoeling dat de sonde ons gaat trakteren op prachtige foto’s van de gasreus die alle eerdere foto’s overtreffen. Bovendien zal de sonde foto’s maken van de noord- en zuidpool van Jupiter: twee gebieden die nog nooit eerder van dichtbij gefotografeerd zijn.

WIST JE DAT…

– Juno op zonne-energie draait?
– Aan boord van Juno drie Lego-figuren te vinden zijn?
– Juno door de aarde richting Jupiter werd geschopt?
Meer weten over deze bijzondere ruimtesonde? Klik hier!

Wat moet er gefotografeerd worden?
Maar waar moet Juno straks zijn camera – JunoCam – precies op richten? De onderzoekers zijn er nog niet uit. En ze zijn ook niet de enigen die daar over gaan: het publiek wordt opgeroepen om mee te denken. Op een speciale website kunnen amateur-astronomen foto’s die ze met behulp van hun eigen telescoop van Jupiter hebben gemaakt, indienen. Op basis van die foto’s wordt er vervolgens online gediscussieerd over welke delen van Jupiter beslist gefotografeerd moeten worden wanneer Juno langs de gasreus scheert. Uit die discussie rollen een aantal kandidaten waar het publiek vervolgens op stemmen kan.

Verwerken
En het publiek wordt niet alleen gevraagd om mee te denken over te fotograferen delen van Jupiter. Zodra de beelden die Juno van Jupiter maakt, op aarde arriveren, wordt het publiek gevraagd mee te helpen de beelden te verwerken, zodat fraaie kleurenbeelden ontstaan.

Nadat Juno in juli volgend jaar bij Jupiter arriveert, zal deze elke veertien dagen langs de gasreus scheren. Zo’n scheervlucht duurt enkele uren. Tijdens elke scheervlucht kan Juno enkele tientallen foto’s maken. Op sommige momenten zal de afstand tussen Juno en Jupiter slechts 5000 kilometer bedragen.

Bronmateriaal

"To Jupiter with JunoCam!" - NASA.gov
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd