Wat zegt een vis op grote diepte?

Wetenschappers hebben dat als één van de eersten met behulp van microfoontjes achterhaald.

De microfoons daalden daarvoor zo’n 680 meter af. Gedurende 24 uur luisterden onderzoekers wat vissen en zeedieren op grote diepte te vertellen hadden. Ze hoorden onder meer dolfijnen, walvissen en zeker twaalf geluiden die nog nooit zijn waargenomen, maar waarschijnlijk ook aan walvissen of vissen toebehoren.

Communicatie
Het onderzoek onderschrijft de hypothese van de wetenschappers. Volgens deze hypothese gebruiken vissen – zeker op grote diepte – geluiden om met elkaar te communiceren. Meer onderzoek is echter nog wel nodig, zo onderstreept onderzoeker Rodney Rountree in een persbericht. Er is nog vrijwel geen onderzoek naar gedaan. “Op dit moment bestaat ons werk voornamelijk uit het maken van voorzichtige observaties en dat is vanzelfsprekend de eerste stap in dit proces.”

Spier
De vissen maken de geluiden met speciale spieren, zo stellen de wetenschappers. Ook maken ze verschillende geluiden met verschillende functies. De onderzoekers vermoeden echter dat veel geluiden verband houden met het zoeken en vinden van een partner.

Het onderzoek is zeker belangrijk. Uit de studies moet namelijk blijken wat voor geluiden vissen maken, hoe belangrijk deze geluiden zijn en in hoeverre wij die communicatie verstoren. De eerste onderzoeken wijzen erop dat de geluiden die bijvoorbeeld schepen maken, de communicatie van vissen kunnen dwarsbomen. En mogelijk hebben vissen daardoor ook meer moeite om een partner te vinden, zo schrijven de onderzoekers in het boek ‘Effects of Noise on Aquatic Life‘.

Bronmateriaal

"UMass Amherst Ecologists among the First to Record and Study Deep-sea Fish Noises" - UMass.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Sibylle Stofer (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd