Watervleermuis blijkt één gouden verkeersregel te hebben

watervleermuis

Ook vleermuizen houden zich aan verkeersregels. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek. Met behulp van één gouden verkeersregel voorkomen vleermuizen dat ze tijdens het jagen met elkaar in botsing komen.

Onderzoekers van de universiteit van Bristol deden die ontdekking toen ze watervleermuizen (Myotis daubentonii) bestudeerden. De betreffende vleermuizen leven in Somerset, waar ze jagen op insecten.

WIST JE DAT…

Vleermuizen navigeren met behulp van echolocatie. Ze zenden een geluid uit en bepalen aan de hand van de echo hoe hun omgeving eruitziet. Door de geluidjes van de vleermuizen te bestuderen, konden de onderzoekers zich een beeld vormen van hoe de wereld er in de ogen van een vleermuis uitziet en hoe de vleermuis daarop anticipeert. En de resultaten wijzen erop dat vleermuizen er hun eigen gouden verkeersregel op nahouden.

“De vleermuizen hebben één simpele truc: zodra een ander individu zodanig dichtbij is dat je zijn echo kunt oppikken, dan moet je de vliegrichting van dat individu kopiëren,” vertelt onderzoeker Luca Giuggioli. En dat gaat razendsnel. De ‘volgende’ vleermuizen kopieerden de vliegrichting die hun nabije soortgenoot tot 500 milliseconden eerder inzette. Ter vergelijking: 500 milliseconden duurt bijna net zo lang als het knipperen met je oogleden (dat duurt tussen de 300 en 400 milliseconden).

Bronmateriaal

"Bats obey ‘traffic rules’ when trawling for food" - Bristol.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Gilles San Martin (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd