Wauw: nieuwe beelden van Mercuriusovergang zijn scherpste ooit!

De beelden zijn gemaakt door het ruimteobservatorium SOHO en een telescoop op aarde: de New Solar Telescope net buiten Los Angeles.

Vorige week maandag vond de Mercuriusovergang plaats. De kleine planeet bewoog tussen de aarde en de zon langs en was – met een verrekijker of telescoop – zichtbaar als een klein zwart stipje op de machtige zonneschijf. Velen volgden de overgang vanaf aarde. Maar ook het Solar and Heliospheric Observatory (SOHO) in de ruimte hield de ogen op de zon gericht. Eerder kon je op Scientias.nl al zien welke spectaculaire beelden dat opleverde.

En nu zijn er opnieuw beelden van de Mercuriusovergang vrijgegeven. Het gaat wederom om beelden van het zonneobservatorium SOHO die halverwege het filmpje overlopen in de beelden die de New Solar Telescope vanaf de aarde heeft gemaakt. De New Solar Telescope is het beste zonneobservatorium dat we op aarde rijk zijn en levert dus de scherpste beelden van de overgang op.

Een Mercuriusovergang vindt regelmatig plaats. Maar lang niet altijd is deze (zoals op 9 mei jongstleden het geval was) vanuit Nederland volledig te bewonderen. De eerstvolgende keer dat dat weer het geval is, is in 2039.

Bronmateriaal

"Mercury Transit" - Big Bear Solar Observatory

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd