‘Wave of Death’: hersendood of niet?

Wanneer de zuurstoftoevoer naar de hersenen van ratten abrupt wordt afgesloten, bijvoorbeeld door onthoofding, dan meten wetenschappers een sterke golfvormig signaal. Wetenschappers denken dat deze ‘Wave of Death’ een betrouwbare indicatie is dat de rat hersendood is. Maar is dat wel zo?

Nee, zo beweren onderzoekers van de Universiteit Twente. De ‘Wave of Death’ is namelijk geen onomkeerbaar proces. Wanneer er weer zuurstof bijkomt, dan kunnen de hersenen zelfs na de ‘Wave of Death’ weer geactiveerd worden.

Wat is Wave of Death?
Maar wat is de Wave of Death nu precies? Nadat de ratten in eerder experiment werden onthoofd, was de hersenactiviteit minimaal. Na één minuut zagen onderzoekers een sterk golfvormig signaal, waarna de hersenactiviteit nul werd.

Zoals u weet hebben zenuwcellen in hersenen zuurstof nodig om ionen af te vuren van het inwendige van een cel naar de buitenwereld. Als zenuwcellen geen zuurstof en energie meer hebben, dan gaan de cellen na verloop van tijd neuronen afvuren. Dit zien wetenschappers als de Wave of Death.

Geen einde
Een zenuwcel gaat door met het afvuren van neuronen, totdat er geen ionen meer in de cel aanwezig zijn. Wanneer dit punt wordt bereikt, dan stopt de Wave of Death en is de rat zo goed als hersendood. Maar als wetenschappers op tijd een dosis zuurstof toedienen, dan kan de rat toch nog gered worden.

Conclusie
“Ons onderzoek (..) toont aan dat ‘Wave of Death’ zeker geen adequate benaming is voor dit fenomeen”, concludeert professor Michel van Putten van de universiteit.

Bronmateriaal

Persbericht Universiteit Twente

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd