We dreigen onszelf uit te roeien, aldus Stephen Hawking

Tijdens de BBC Reith Lectures waarschuwt Hawking voor wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen die onze ondergang kunnen worden.

Klimaatverandering, maar ook een kernoorlog of genetisch gemanipuleerde virussen: het zijn zomaar een paar voorbeelden van situaties die zodanig uit de hand kunnen lopen dat de mensheid het onderspit delft. “Hoewel de kans op een ramp op planeet aarde in een gegeven jaar vrij laag is, wordt die kans jaar na jaar steeds groter,” stelt Hawking, aldus de BBC. “En in de komende duizend of tienduizend jaar wordt die kans een zekerheid.”

Publiek
Hawking deed zijn uitspraken tijdens de BBC Reith Lectures die draaien om onderzoek naar zwarte gaten. Een vraag vanuit het publiek deed Hawking even van dat onderwerp afdwalen en ontlokte hem enkele prikkelende uitspraken over de toekomst van de mensheid.

De ruimte in
Erg positief was Hawking daar niet over, maar hij is de hoop nog niet verloren. Over duizend of tienduizend jaar hebben mensen zich volgens hem door de ruimte verspreid. Dus als er dan iets misgaat op aarde, betekent dat niet het einde voor de mensheid. “Maar we zullen zeker de komende honderd jaar nog niet in staat zijn om zelfvoorziendende ruimtekoloniën te creëren, dus we moeten in deze periode voorzichtig zijn.”

Optimist
Hawking wil mensen zeker geen angst aanjagen. Maar hij wil ons wel waarschuwen. “We zullen niet stoppen met het boeken van vooruitgang of die vooruitgang terugdraaien,” stelt hij. “Dus moeten we de gevaren ervan erkennen en onder controle krijgen. Ik ben een optimist en ik denk dat we dat kunnen.”

Hawking’s eerste Reith Lecture wordt op 26 januari en 2 februari om 16.06 uitgezonden via BBC’s World Service Radio.

Bronmateriaal

"Hawking: Humans at risk of lethal 'own goal'" - BBC
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door Jim Campbell/Aero-News Network (via Wikimedia Commons)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd