We leven langer, dus sterven er meer dieren uit

olifant

Naarmate onze levensverwachting stijgt, stijgt ook het percentage dieren dat met uitsterven bedreigd wordt. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van een Amerikaanse universiteit.

Onderzoekers van de universiteit van Californië bestudeerden verschillende sociale en ecologische variabelen in honderd landen. Van toerisme en bruto binnenlands product per hoofd en van watertekorten tot politieke stabiliteit. Vervolgens legden ze naast die gegevens de gegevens van bedreigde diersoorten en diersoorten die gebieden binnentrokken waar ze eigenlijk niet hoorden (ook wel invasieve diersoorten genoemd). Al snel ontdekten ze een verband. “In al die gegevens was er één bepalende factor – de levensverwachting van mensen – als het over het uitsterven en invasieve gedrag van dieren ging,” vertelt onderzoeker Aaron Lotz.

WIST U DAT…

meer dan 20.000 dieren- en plantensoorten momenteel met uitsterven bedreigd worden?

Uit het onderzoek blijkt onder meer dat wanneer het bruto binnenlands product per hoofd steeg ook het percentage invasieve en bedreigde diersoorten groeide. Het grootste percentage bedreigde en invasieve diersoorten vinden we in Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten en de Filipijnen. Afrikaanse landen hadden het kleinste percentage bedreigde diersoorten. Ook het percentage invasieve diersoorten is daar het kleinst. Dat laatste is te verklaren doordat de internationale handel beperkt is; daardoor is er weinig gelegenheid voor diersoorten om mee te reizen en gebieden waar ze van oorsprong niet voorkomen te koloniseren.

“Sommige studies stellen dat er wilde dieren zijn en dat er mensen zijn,” legt Lotz uit. Maar het is niet goed om die twee groepen los van elkaar te zien. “We maken deel uit van hetzelfde ecosysteem. We moeten mensen in ons onderzoek mee gaan nemen. We moeten ons realiseren dat we direct met de natuur verbonden zijn.”

Bronmateriaal

"Longer life for humans linked to further loss of endangered species" - UCDavis.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Yathin S Krishnappa (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd