We vertrouwen blind op Wikipedia

Zelfs als experts weten dat er fouten in een artikel staan, geloven ze nog dat het artikel betrouwbaar is, zo blijkt.

Wikipedia is uitgegroeid tot een omvangrijke encyclopedie en velen putten daar graag en veelvuldig uit. Maar omdat die encyclopedie wordt samengesteld door gebruikers (die lang niet altijd even deskundig zijn) klopt niet alle informatie. Onderzoeker Teun Lucassen vroeg zich af hoe mensen bepalen of informatie op Wikipedia klopt. En hoe ze tegen Wikipedia aankijken. Het levert enkele verrassende inzichten op.

Foutjes
Lucassen veranderde de inhoud van enkele artikelen over automotoren. Hij plaatste er opzettelijk enkele fouten in. En niet zomaar fouten: nee, echt grote inhoudelijk fouten. Vervolgens legde hij de tekst voor aan een groep mensen. De helft van de groep was deskundige op het gebied van automotoren. De andere helft niet. Een deel van de mensen kreeg een tekst voorgelegd die wel klopte.

WIST U DAT…

Experts
Vanzelfsprekend hadden de leken ook wanneer er fouten in stonden een groot vertrouwen in de tekst. Zij wisten tenslotte niet of iets klopte of niet. Bij de experts daalde het vertrouwen als er fouten in de tekst stond. Maar niet zo sterk als gedacht. Van de deskundigen die het juiste artikel lazen, had 80 procent vertrouwen in Wikipedia. Onder de experts die de tekst met fouten las, was dat 65 procent.

Blindelings
Lucassen concludeert dat het onderzoek bewijst dat mensen de artikelen niet zo kritisch lezen. Ze geloven het allemaal blindelings.

Ongezien
Nog één opvallend feitje. De mensen die niet geloofden dat Wikipedia betrouwbaar was, stelden dat vaak vast zonder dat ze de artikelen inhoudelijk hadden kunnen beoordelen.

Het volledige onderzoek verschijnt binnenkort in het blad Journal of the American Society for Information Science and Technology.

Bronmateriaal

Persbericht Universiteit Twente

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd