‘We zitten midden in het warmste decennium ooit gemeten’

Onderzoekers voorspellen dat de gemiddelde temperatuur ook in de komende vijf jaar hoog zal liggen.

Vorige week kon je op Scientias.nl lezen dat 2018 de boeken ingaat als het op drie na warmste jaar ooit gemeten. Alleen 2016, 2017 en 2015 waren warmer. Nieuw onderzoek suggereert nu dat die top vier de komende vijf jaar behoorlijk overhoop zal worden gegooid. Onderzoekers van het Met Office voorspellen namelijk dat de komende vijf jaar de temperaturen vrijwel wereldwijd – maar voornamelijk op hogere breedtes en boven het land – zullen stijgen.

Stijging
“2015 was het eerste jaar waarin de wereldwijde gemiddelde temperatuur aan het oppervlak 1 graad Celsius hoger lag dan in pre-industriële tijden en de daaropvolgende drie jaren zijn allemaal vrij dicht bij dat niveau in de buurt gebleven,” stelt onderzoeker Adam Scaife. “We voorspellen dat de wereldwijde gemiddelde temperatuur tussen nu en 2023 hoog blijft, waarmee het decennium tussen 2014 en 2023 weleens het warmste decennium in meer dan 150 jaar kan worden.”

1,5 graad
Als de temperatuur meerdere jaren op rij 1 graad of meer boven pre-industriële temperaturen ligt, neemt de kans op een uitschieter naar 1,5 graad opwarming ten opzichte van pre-industriële tijden toe. “Voorspellingen suggereren nu dat er rond de 10% kans is dat er tussen 2019 en 2023 een jaar zit waarin de temperatuur tijdelijk meer dan 1,5 graad Celsius hoger ligt (dan in pre-industriële tijden, red.).”

Mocht de temperatuur ergens in de komende vijf jaar 1,5 graad of meer boven pre-industriële temperaturen liggen dan wil dat niet zeggen dat we het Parijse klimaatdoel – de opwarming tot 1,5 graad Celsius beperken – voorbij zijn geschoten. De onderzoekers benadrukken dat het echt gaat om een uitschieter, waarbij de temperatuur tijdelijk hoog uitvalt. Er is dan dus nog geen sprake van een structurele opwarming van 1,5 graad Celsius.

Bronmateriaal

"Forecast suggests Earth’s warmest period on record" - University of East Anglia
Afbeelding bovenaan dit artikel: MabelAmber / Pixabay

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd