Weekdier heeft ‘stenen’ ogen

Wetenschappers hebben ontdekt dat de keverslak – een weekdier – ogen heeft die gemaakt zijn van calciumcarbonaatkristallen.

Het is voor het eerst dat zulke steenachtige lenzen in het dierenrijk zijn aangetroffen, zo stellen de wetenschappers.

Keverslak
De keverslak heeft honderden kleine structuurtjes op zijn lichaam. De oogachtige structuren werden jaren geleden al ontdekt, maar wetenschappers konden nooit ontdekken waar ze uit bestonden. Ook was onduidelijk of de dieren er echt goed mee konden zien of er alleen licht mee opvingen. Dit nieuwe onderzoek beantwoordt al die vragen.

WIST U DAT…

Niet zo scherp
“Ze blijken objecten te kunnen zien, maar waarschijnlijk niet zo goed,” legt onderzoeker Daniel Speiser uit. Even ter vergelijking: onze ogen zien zo’n duizend keer scherper.

Ontstaan
De weekdieren ontstonden zo’n 500 miljoen jaar geleden, maar kregen pas 25 miljoen jaar geleden ogen. Waarschijnlijk om zich beter te kunnen verdedigen tegen roofdieren.

De lenzen van de keverslak. Foto: Daniel Speiser (Current Biology)

Gedrag
De onderzoekers vroegen zich af hoe de dieren dat precies deden en bestudeerden hun gedrag in het laboratorium. De wetenschappers hielden een zwarte vorm boven de dieren, zodat ze het idee kregen dat zich boven hen een roofdier bevond. Ook werden er grijze vormen boven de dieren gehouden die net zoveel licht doorlieten.

Vorm
De dieren reageerden niet zozeer op het verminderde licht, maar wel op de vorm. Ze reageerden namelijk alleen op de grotere vormen. Andere experimenten toonden aan dat de dieren hun ogen zowel in water als erboven konden gebruiken.

Het volledige onderzoek verschijnt binnenkort in het blad Current Biology.

Bovenstaande foto is gemaakt door Kirt L. Onthank.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd