Weg met de 3D-bril!

3D-films zijn razend populair, maar in de woonkamer wil de 3D-technologie nog niet echt doorbreken. De gekke brilletjes hebben daar ongetwijfeld iets mee te maken. Technologen komen daarom met een oplossing waardoor de 3D-bril met een fraai sprongetje in het museum belandt.

Wetenschappers hebben een nieuwe lens ontwikkeld die 3D-brillen overbodig maakt. De lens is van onderen dunner dan bovenaan en zendt met behulp van dioden (deze geleiden een elektrische stroom in één bepaalde richting) licht naar de ogen van de kijker. Door deze dioden voortdurend aan en uit te zetten, kunnen tegelijkertijd verschillende beelden worden verstuurd. Door het linker- en rechteroog elk een eigen beeld te sturen, ontstaat bovendien het zo populaire 3D-effect. “Wat zo speciaal is aan deze lens is dat we kunnen controleren waar het licht heengaat,” legt onderzoeker Steven Bathiche uit.

Camera
Het is van cruciaal belang dat het licht precies in het oog valt, want anders gaat het effect verloren. Daarom zijn de huidige prototypes uitgerust met cameraatjes die de locatie van het oog kunnen bepalen.

Zone
Nadeel van deze techniek is dat de kijker zich alleen binnen een bepaalde zone kan bewegen, want anders vangen zijn ogen de lichtstralen niet meer op. Bovendien is het aantal kijkers beperkt. Het prototype van bijvoorbeeld Microsoft kan slecht twee mensen van de lichtstralen voorzien. De verwachting is dat dat in de toekomst gaat veranderen.

Geen ruzie meer
De techniek waarbij meerdere beelden tegelijkertijd geprojecteerd worden, heeft ook nog andere handige toepassingen. Zo zouden twee mensen voor dezelfde televisie naar twee verschillende programma’s kunnen kijken. Ideaal wanneer de man voetbal wil kijken en de vrouw liever haar soap ziet.

Men verwacht dat de vraag naar 3D-televisies zal toenemen van 2,5 miljoen exemplaren in 2010 naar 27 miljoen in 2013. Vooralsnog zijn de brilletjes echter voor veel mensen een reden om de televisie links te laten liggen. De lens kan dit probleem verhelpen en de verkoopcijfers een flinke boost geven.

Bronmateriaal

"3-D Without the Glasses" - Technologyreview.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd