Weinig invasies tijdens de Koude Oorlog

 BIOLOGIE  De Koude Oorlog had natuurlijk veel nadelen, maar ook enkele voordelen. Dit blijkt uit een nieuw wetenschappelijk onderzoek. Wetenschappers keken naar de invasie van vreemde diersoorten in verschillende landen. Wat blijkt: tijdens de Koude Oorlogen werden ecosystemen minder verstoord dan in de twintig jaar erna.

Na de val van het ijzeren gordijn kwam de internationale handel tussen Oost-Europa en de wereld op gang. Met de handel gingen veel dieren mee, die in andere landen ecosystemen konden verwoesten. “Neem bijvoorbeeld de Minah vogel”, vertelt onderzoeker Susan Shirley van de Oregon staatsuniversiteit. “Een roofvogel die gewassen vernielt. Of de Turkse tortel, een duif die tegenwoordig in heel Europa voorkomt. Sommige vogels of diersoorten kunnen een negatief effect hebben op andere dieren.”

Van het begin van de Koude Oorlog tot het eind daalde het aantal geïntroduceerde niet-Europese vogelsoorten in Oost-Europa van elf naar vijf. In West-Europa steeg het aantal juist van 36 naar 54. Vergeet niet dat West-Europese landen actiever handelden dan de Oost-Europese collega’s.

Wat het onderzoek niet benadrukt is dat handel ook een positieve invloed kan hebben op ecosystemen. Even puur hypothetisch: wat als de kangaroe bijna uitsterft in Australië? Misschien krijgt het dier wel een nieuwe kans in een ander land, waar er wel genoeg ruimte is voor hem. In dat geval is handel een positief iets en kan het een diersoort juist redden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd