Weinig Nederlanders zien noorderlicht

De zon blies drie dagen geleden een krachtige plasmabel in de richting van de aarde. De elektrisch geladen deeltjes zorgden afgelopen nacht in verschillende landen voor poollicht. In Nederland was het fenomeen niet te zien door een dik wolkendek. Enkele gelukkigen vingen echter een glimp op.

“Oogst na een nachtje noorderlichtjacht: 45 seconden noorderlicht”, twittert de Amsterdamse JudithZZZ. “Jeeh! Vannacht een soort van noorderlicht gezien!! Pride of the #north!”, meldt Avelon Hoving uit Drenthe.

Toch zagen veel mensen helemaal niets. “Kon het poollicht zelf niet ontdekken helaas”, zegt twitteraar Gjwolfswinkel. “Vanavond nog eens kijken, er is meer onderweg, begrijp ik.” Sterrenkundegoeroe Govert Schilling legt uit dat het noorderlicht niet zo zuidelijk zichtbaar is geweest. “Bovendien: veel bewolking”, aldus de schrijver van Handboek Sterrenkunde.

Vannacht is er opnieuw een kleine kans op noorderlicht. Toch is de kans veel kleiner dan in 2003. Toen was het dansende licht in mei en oktober in grote delen van Nederland met het blote oog zichtbaar. Nu de zon actiever wordt, is de kans op de noorderlicht de komende jaren aanzienlijk groter dan de afgelopen vijf jaar.

Hoe ontstaat poollicht?
Poollicht ontstaat door elektromagnetische deeltjes van de zon, die in de bovenste atmosfeer tegen zuurstof- en stikstofatomen botsen. De energie die vrijkomt is te zien als licht: poollicht. Door het aardmagnetisch veld worden de elektromagnetische deeltjes naar de polen geleid. Wanneer in de Benelux poollicht te zien is, is er sprake van zeer hoge activiteit.

Negatief effect
Poollicht is een positief effect van elektromagnetische straling van de zon. Een negatief effect is dat elektromagnetische deeltjes elektrische systemen kunnen beschadigen, zowel in de ruimte als op aarde. Een te hoge dosis straling is mogelijk ook bedreigend voor mensen.

Bronmateriaal

Twitter
Archief Scientias.nl

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd