Werd straling Phobos-Grunt fataal?

Vergeet de complottheorieën. Het was straling die de Russische missie naar Phobos deed mislukken. Dat melden de Russen zelf.

Dat is te lezen op de site van het Russische persbureau Rianovosti. Het persbureau heeft de informatie uit betrouwbare bron: Vladimir Popvkin, de grote baas van de Russische ruimtevaartorganisatie.

Phobos-Grunt
Phobos-Grunt werd in november gelanceerd, maar kwam al snel in de problemen. Niet lang nadat de sonde in een baan rondom de aarde kwam, moest deze richting Mars’ maantje Phobos vertrekken. Maar Phobos-Grunt weigerde dienst en bleef in een baan om de aarde cirkelen. Pogingen om de sonde alsnog op weg te krijgen, mislukten. En in januari stortte de sonde weer op aarde neer. Eeuwig zonde, want het beloofde een mooie missie te worden. Het mislukken van de missie is extra wrang, omdat alle Marsmissies die Rusland tot op heden heeft georganiseerd mislukten.

Straling
Nadat Phobos-Grunt dienst weigerde, werd er direct al druk gespeculeerd over de mogelijke oorzaken daarvan. Was het een foutje in de apparatuur? Of zaten de Amerikanen er misschien achter? De Russen laten ons niet langer in onzekerheid en laten weten dat twee delen van de computer aan boord van Phobos-Grunt uit zichzelf opnieuw werden opgestart, waarna de sonde in standby-modus ging. Zoals het er nu naar uitziet, werd dat alles veroorzaakt door kosmische straling. Een andere mogelijkheid is dat geïmporteerde microchips de boosdoeners zijn.

Nu dat mysterie ook weer uit de wereld is geholpen, kan Rusland weer vooruit gaan kijken. Grote vraag is natuurlijk of de Russen nog een poging gaan wagen. Het lijkt erop dat ze dat af laten hangen van Europa. ESA werkt op dit moment aan een missie naar Mars (ExoMars) en Rusland hoopt mee te kunnen doen. Als dat niet lukt, zouden de Russen opnieuw zelfstandig een poging willen wagen, zo meldt Universe Today.

Bronmateriaal

"Space Radiation Blamed for Phobos-Grunt Crash" - Ria.ru
"Russia To Try Again For Phobos-Grunt?" - Universetoday.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Roskosmos.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd