Wetenschap fotografeert de gedachte van een vis

gedachte van een vis

Hoe ziet een gedachte in het hoofd van uw goudvis eruit? Die vraag kunnen we dankzij een nieuw onderzoek nu beantwoorden. Voor het eerst zijn wetenschappers er namelijk ‘live’ getuige van geweest hoe een gedachte zich door het brein van een levende vis verplaatst.

Het onderzoek is baanbrekend, zo legt onderzoeker Koichi Kawakami uit. “Ons onderzoek is het eerste dat hersenactiviteiten in real time in een levend dier terwijl dat dier natuurlijk gedrag vertoont, laat zien. We kunnen nu het onzichtbare zichtbaar maken: dat is het belangrijkste.”

Hoe werkt het?
Om de gedachten van een zebravis te kunnen zien, ontwikkelden de onderzoekers een heel gevoelige fluorescerende sonde die activiteit van de zenuwcellen kon detecteren. Ook bedachten ze een methode om de sonde rechtstreeks in de zenuwcellen van het dier te stoppen. Zo waren ze in staat om de activiteit in zenuwcellen waar te nemen. Vervolgens lieten ze de visjes iets lekkers zien (zie foto hierboven) en keken wat er in het brein gebeurde.

WIST U DAT…

…door de wc gespoelde vissen de oceanen bedreigen?

Angst
De methode van de onderzoekers maakt het mogelijk om te achterhalen welke delen van het brein betrokken zijn bij complex gedrag zoals het maken van beslissingen, waarnemingen en bewegingen. “In de toekomst kunnen we het gedrag van een dier interpreteren – waaronder leren, herinneren, angst, blijdschap of boosheid, door te kijken naar de activiteit van bepaalde combinaties zenuwcellen.”

Het onderzoek kan op lange termijn ook implicaties hebben voor ons mensen. Het het brein van de zebravis is qua functioneren en basaal ontwerp namelijk vergelijkbaar met het brein van mensen. Door de zenuwcellen van zebravissen bloot te stellen aan bepaalde stofjes en de activiteit van die cellen vervolgens te bestuderen, kan worden vastgesteld welke stoffen de activiteit van die zenuwcellen beïnvloeden. “Hierdoor kan het lange proces van de ontwikkeling van nieuwe psychiatrische medicatie wellicht verkort worden.”

Bronmateriaal

"This Is What a Fish Thought Looks Like" - Cell Press (via Eurekalert.org).
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Current Biology, Muto et al.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd