Wetenschap herontdekt schilderij van Van Gogh

Wetenschappers hebben met behulp van een nieuwe röntgentechniek een bloemstilleven van Van Gogh herontdekt.

Dat meldt het Kröller-Müller Museum. Het museum was sinds 1974 – zonder het te weten – eigenaar van het schilderij van Vincent van Gogh. Dat het schilderij nooit aan Van Gogh werd toegeschreven en de boeken inging als een schilderij van een onbekende schilder heeft meerdere oorzaken. Allereerst is het schilderij uitzonderlijk groot: zulke grote doeken gevuld met bloemen zijn we van Van Gogh niet gewend. Ook de krabbel waarmee Van Gogh dit kunstwerk op zijn naam schreef, wijkt af van wat we van de grootmeester gewend zijn.

Bloemstilleven met akkerbloemen en rozen. Foto: Kröller-Müller Museum.
Röntgentechniek
En nu kan dan geconcludeerd worden dat het schilderij echt van de hand van Van Gogh is. En dat alles dankzij de wetenschap. In 1998 werd al duidelijk dat zich onder het schilderij met de bloemen een ander kunstwerk bevond. Maar wat precies was met de technieken van toen niet te achterhalen. Dat is nu dus wel gelukt: onder de bloemen bleken zich twee worstelende mannen schuil te houden. Zij zijn halfnaakt. Dat wijst er op dat het een werk is van een schilder van de Antwerpse kunstacademie, waaraan ook Van Gogh korte tijd studeerde. Alleen op deze academie poseerden mannelijke modellen namelijk halfnaakt.

Worstelaars
Zodra de worstelaars in beeld kwamen, ging er bij de onderzoekers een belletje rinkelen. In één van Van Gogh’s brieven aan zijn broer heeft hij het namelijk over ‘een groot ding met twee naakte torsen – twee worstelaars’ dat hij zelf heeft geschilderd. De worstelaars verklaren ook waarom het bloemstilleven zo groot is en zo royaal met bloemen beladen is (de andere bloemstillevens van Van Gogh zijn aanzienlijk kleiner en wat soberder). Op het doek moesten eerst twee worstelaars passen. Later werd daar overheen geverfd en dus moest Van Gogh flink uitpakken om het doek te vullen.

De worstelaars die zich achter de bloemen schuilhielden. Foto: Kröller-Müller Museum.

Pigmenten
En er is meer bewijs dat dit werk van de hand van Van Gogh is. Zo komen de gebruikte pigmenten overeen met het palet dat Van Gogh in die tijd veelvuldig hanteerde. Ook de verfstreken wijzen erop dat Van Gogh de worstelaars en het bloemstilleven creëerde.

WIST U DAT…

Historici en wetenschappers zijn het erover eens: Bloemstilleven met akkerbloemen en rozen is door Van Gogh geschilderd. Voor het Kröller-Muller Museum is het voldoende reden om het schilderij een mooie plek in de collectie te geven. Vanaf morgen pronkt het waar het thuishoort, namelijk op een eervolle plaats tussen ander werk van Van Gogh.

Bronmateriaal

"Bloemstilleven Vincent van Gogh herontdekt" - KMM.nl
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door het Kröller-Müller Museum.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd