Wetenschap is erachter wat chocolade lekker maakt

Concheren is de sleutel tot succes. Maar waarom?

Concheren is een oude mengtechniek, waarbij alle ingrediënten van chocolade voor soms wel uren achtereen door elkaar gehusseld worden. Concheren is eigenlijk zelfs een van de belangrijkste stappen in het maken van chocolade, omdat het de chocola een milde en rijke smaak geeft. Het maakt de chocolade eigenlijk nog lekkerder. Maar waarom?

Concheren
De techniek is zo’n 140 jaar geleden bedacht door de bekende Zwitserse banketbakker Rodolphe Lindt. Maar tot nu toe was de wetenschap achter concheren nog altijd niet goed begrepen. Onderzoekers wilden nu weleens het geheim achter de techniek ontrafelen. En daarom besloten ze het concheerproces nader te bestuderen.

Mengsels
De onderzoekers maten de dichtheid van verschillende mengsels en bekeken bovendien hoe de ingrediënten van chocolade in verschillende stadia van het proces in elkaar over vloeiden. En uit deze grondige analyse kwam naar voren dat concheren de fysieke eigenschappen van de microscopische suikerkristallen en andere korrelige ingrediënten van chocolade kan veranderen.

Wist je dat…

…chocola een veel langere geschiedenis heeft dan gedacht? En die geschiedenis begint ook nog eens op een iets andere plek dan werd aangenomen.

Textuur
Voordat bakker Lindt met zijn uitvinding op de proppen kwam, had chocolade vaak een korrelige textuur. Dit komt omdat de ingrediënten samen ruwe klontjes vormen, die niet zo gemakkelijk met behulp van anderen methoden in elkaar overvloeien. Maar concheren zorgt in feite voor gladde, gesmolten chocolade door stukjes ingrediënten tot fijne korreltjes te verpulveren, en de wrijving tussen de deeltjes te verminderen.

Volgens de onderzoekers kunnen de bevindingen uit hun studie de sleutel zijn tot het produceren van chocolade met een lager vetgehalte. Bovendien denken ze dat het de chocoladeproductie zelfs energie-efficiënter kan maken. “Door het productieproces van chocolade te bestuderen, hebben we nieuwe inzichten gekregen in de fundamentele fysica van het mengsel,” zegt hoofdonderzoeker Wilson Poon. “We hopen dat ons werk de hoeveelheid energie die bij het concheren gebruikt wordt kan verminderen en dat het zal leiden tot een groenere productie van ’s werelds populairste snoepgoed.”

Bronmateriaal

"Great chocolate is a complex mix of science, physicists reveal" - The University of Edinburgh

Afbeelding bovenaan dit artikel: AlexanderStein / Pixabay

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd