Wetenschap kan Elfstedentocht een handje helpen

Een Wageningse wetenschapper denkt zelfs de zwakste plekken in het ijs klaar te kunnen stomen voor de Tocht der Tochten.

Onderzoeker Bert Heusinkveld roept niet zomaar iets: hij baseert zijn ideeën op echte en overtuigende experimenten. Dat is te lezen op de site van de universiteit van Wageningen. Tijdens deze experimenten slaagde hij erin om het ijs in één uur tijd meer dan één centimeter dikker te maken.

Droogijs
Hoe kreeg de meteoroloog dat voor elkaar? Hij maakte daarvoor gebruik van droogijs. Hij stortte droogijs (een vaste vorm van CO2) op de ijsvloer van IJlst en dekte de plek vervolgens af met een slaapzak. In korte tijd daalde de temperatuur van het ijs naar min tachtig graden Celsius. En met die temperaturen wil het ijs wel groeien: aan de onderzijde ontstond in rap tempo een centimeter extra ijs. En de slaapzak voorkomt dat bovenaan een dikke laag rijp ontstaat.

Sneeuw en zout

Het resultaat dat Heusinkveld met droogijs verkreeg, is ook op een andere manier te verkrijgen. En wel met wat eenvoudigere materialen. Men neme een zak sneeuw en gooit er wat keukenzout in. Die zak zet u op het ijs. Het zout zorgt ervoor dat het ijs smelt: een chemisch proces waarvoor warmte nodig is. En die warmte wordt aan het ijs onttrokken. Het resultaat: het ijs wordt plaatselijk kouder en kan dus beter groeien.

Hoe?
Maar hoe kreeg Heusinkveld dit nu precies voor elkaar? Het is vrij eenvoudig. De blokjes CO2 (het droogijs) verdampen en onttrekken daarbij warmte aan het ijs. Dat wordt zo kouder en kan dus dikker worden.

Brug
En ook voor de ‘probleemplekken’ onder bruggen heeft Heusinkveld een oplossing. Onder bruggen heeft water vaak veel moeite met bevriezen. Dat komt doordat de brug warmte in de richting van het water straalt. Door de onderzijde van bruggen te bedekken met aluminiumfolie kan ook dat probleem worden opgelost.

Ondanks de overtuigende experimenten en het harde werk van Heusinkveld wordt de Elfstedentocht 2012 toch echt niet mede mogelijk gemaakt door de wetenschap. Naar verluidt wil de organisatie van de Elfstedentocht namelijk niets weten van de wetenschappelijke foefjes van Heusinkveld.

Bronmateriaal

"Wageningse meteorologen versterken ijs op Elfstedenroute" - Wageningenuniversity.nl
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Paul van Eijden (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd