Wetenschap komt met donkerste materiaal ter wereld

Britse onderzoekers hebben ‘s wereld donkerste materiaal ontwikkeld. Het materiaal absorbeert maar liefst 99,965 procent van de inkomende straling. Het is daarmee zo donker dat je het materiaal niet eens kunt zien.

Het superdonkere materiaal heeft de naam Vantablack gekregen en reflecteert slechts 0,035 procent van het invallende licht. Daarmee is het nog een fractie donkerder dan het materiaal dat het Rensselaer Polytechnic Institute enkele jaren geleden presenteerde. Dat materiaal reflecteerde 0,045 procent van het licht. Vantablack is zo donker dat je het eigenlijk niet eens kunt zien. Zelfs als het materiaal helemaal in de kreuk zit, lijkt het nog glad.

Het materiaal is opgebouwd uit koolstofnanobuisjes. “Het maken van ‘superzwarte’ op koolstofnanobuisjes gebaseerde materialen vereiste altijd hoge temperaturen, waardoor ze niet direct ingezet konden worden in combinatie met gevoelige elektronica of materialen met relatief lage smeltpunten. Dit – in combinatie met hun beperkte adhesie, voorkwam dat we dit materiaal in instrumenten voor in de ruimte en lucht konden gebruiken,” zo meldt Surrey NanoSystems – de ontwikkelaar van Vantablack – in een verklaring. Die beperkingen zijn nu weggevallen. Vantablack kan namelijk bij een lage temperatuur worden geproduceerd.

Het superzwarte materiaal kan voor diverse doeleinden worden ingezet. Zo kan het bijvoorbeeld gebruikt worden in zeer gevoelige telescopen die heel zwakke hemelobjecten moeten opsporen. Of het kan gebruikt worden om effectievere zonnepanelen te maken of gevechtsvliegtuigen praktisch onzichtbaar te maken.

Bronmateriaal

"British breakthrough in worlds darkest material launched at Farnborough International" - Surreynanosystems.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Surrey Nanosystems.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd