Wetenschap komt met eenvoudig urinetestje dat kanker opspoort

kanker

Nieuw onderzoek maakt het detecteren van kanker net zo eenvoudig als het detecteren van een zwangerschap. Onderzoekers hebben een stripje ontwikkeld waar mensen overheen moeten plassen en dat vervolgens eiwitten die geassocieerd worden met de aanwezigheid van kanker detecteert.

Het stripje is gemaakt van papier. De test is eenvoudig en goedkoop. Binnen enkele minuten laat het stripje op basis van een urinemonster zien of iemand kanker heeft.

Ontwikkelingslanden
De onderzoekers ontwikkelden de strip met het oog op ontwikkelingslanden. Daar neemt het aantal mensen met kanker rap toe. Geavanceerde (en dure) methoden om kanker te detecteren, ontbreken er vaak. Daardoor wordt de ziekte vaak pas laat opgemerkt, iets wat behandeling bemoeilijkt en de kans op sterfte vergroot. Met het eenvoudige testje is op een goedkope en snelle manier vast te stellen of iemand kanker heeft.

Hoe werkt het?
Het stripje spoort eiwitten op die tumoren gebruiken om aan hun oorspronkelijke plekje in het lichaam te ontsnappen. Het is vrij lastig om deze eiwitten (zonder heel dure en ingewikkelde apparatuur) op te sporen. Om er zeker van te zijn dat het eiwit in de urine gezien werd, ontwikkelden de onderzoekers een manier om het signaal van deze eiwitten te versterken. Wanneer het eiwit in de urine aanwezig is, wordt een streepje zichtbaar op de teststrip.

Experimenten
Eerste experimenten met muizen zijn veelbelovend. De onderzoekers waren met de teststrips in staat om darmkanker en bloedproppen op te sporen. “De volgende stap is nu om de stripjes met behulp van mensen te testen,” vertelt onderzoeker Sangeeta Bhatia.

Hoewel met name ontwikkelingslanden bij het testje gebaat zijn, zien de onderzoekers ook wel voor zich dat het testje in ontwikkelde landen wordt gebruikt. Bijvoorbeeld door mensen met een verhoogd risico op kanker. Zij zouden het testje dan gewoon thuis of bij de huisarts kunnen doen. Kanker kan dan mogelijk in een veel vroeger stadium worden opgespoord en dus beter worden behandeld.

Bronmateriaal

"A paper diagnostic for cancer" - MIT.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Bryce Vickmark.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd