Wetenschap komt met effectief zonnepaneel

De zonnepanelen van nu verzamelen slechts 20 procent van de beschikbare energie. Een nieuw zonnepaneel krikt dat op naar meer dan 95 procent.

Het nieuwe paneel bestaat eigenlijk uit hele kleine antennes en is op dit moment in staat om hitte van industriële processen om te zetten in bruikbare energie.

Antennes
Volgens de wetenschappers moet het mogelijk zijn dat de antennes in de toekomst op de zon worden gericht en dan ook straling in het golflengtegebied nabij-infrarood gaan opvangen. Daarmee zijn de zonnepanelen veel efficiënter dan de traditionele exemplaren die slechts twintig procent van de zonnestraling kunnen omzetten in energie.

WIST U DAT…

…er geëxperimenteerd wordt met dobberende zonnepanelen?

Integreren
Het paneel is heel dun en flexibel. Het kan dus gemakkelijk in gebouwen of voertuigen worden geïntegreerd.

Markt
“Ons doel is om zoveel mogelijk zonne-energie te verzamelen en te benutten als theoretisch gezien mogelijk is,” legt onderzoeker Patrick Pinhero uit. “We willen het (de panelen, red.) in een goedkoop pakket dat voor iedereen toegankelijk is op de markt brengen.” Als dat lukt, wordt een enorme sprong gemaakt: van een zonnepaneel dat haast niets oplevert naar een paneel dat vrijwel al het zonlicht benut.

De wetenschappers zijn op dit moment druk bezig om de financiering rond te krijgen. Ze verwachten de eerste prototypes binnen vijf jaar op de markt te kunnen brengen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd