Wetenschap komt met twintig keer snellere glasvezel op de proppen

glasvezel

Denk je dat jouw glasvezel snel is? Dan heb je de nieuwe glasvezel van de TU Eindhoven nog niet gezien. Onderzoekers zijn er met de nieuwe vezel in geslaagd om informatie met een recordsnelheid van 255 terabit per seconde te versturen.

Dat is maar liefst twintig keer sneller dan de hoogste snelheid waarmee de huidige glasvezel informatie kan versturen. De onderzoekers presenteren hun nieuwe type glasvezel in het blad Nature Photonics.

Van één weggetje naar zeven
De nieuwe vezel bestaat uit zeven verschillende kernen waar licht doorheen kan reizen. Ter vergelijking: de huidige commerciële glasvezels hebben slechts één kern. Het is te vergelijken met de overstap van een eenrichtingsweg naar een zevenbaanssnelweg. En dat is niet het enige verschil. De onderzoekers introduceren loodrecht hierop twee extra optische trillingsmodes. Als we even teruggaan naar de metafoor van de snelweg: met het nieuwe type glasvezel is het alsof drie auto’s op elkaar rijden.

Terabits
Die twee trucs resulteren in een datatransport van 255 terabit per seconde. “Met minder dan 200 micrometer doorsnede neemt dit type vezel niet meer ruimte in dan conventionele vezels,” vertelt onderzoeker Chigo Okonkwo.

De snelle glasvezel is zeker geen overbodige luxe. De vraag naar capaciteit in telecommunicatie groeit exponentieel en deskundigen verwachten dat dat nog wel even zo blijft. Het gevaar bestaat dat de vraag té groot wordt en dataverbindingen overbelast raken. De nieuwe vezel kan dat wellicht voorkomen.

Bronmateriaal

"Record datatransport twintig keer beter dan huidige glasvezel" - TUE.nl
De foto bovenaan dit artikel is afkomstig van Wikimedia Commons.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd