Facelock: een ‘wachtwoord’ dat je niet vergeten kan

rsz_wachtwoord11

Vergeet je ook regelmatig je wachtwoord? Wetenschappers komen met een alternatief ‘wachtwoord’: Facelock. Het aanwijzen van voor jou bekende gezichten geeft je hierbij toegang tot je computer, telefoon of andere beveiligde apparaten.

Wachtwoorden moet je gemakkelijk kunnen onthouden. Tegelijkertijd moeten ze ook weer niet te makkelijk zijn, want dan bestaat de kans dat iemand anders het wachtwoord kraakt. En dus zit je als gebruiker altijd in een spagaat: niet te ingewikkeld, want dan kun je het niet onthouden, maar ook niet te eenvoudig, want dan is het onveilig.

Facelock
Onderzoekers denken nu een oplossing voor dat dilemma gevonden te hebben. Ze introduceren Facelock: gebaseerd op de psychologie achter het herkennen van gezichten. Uit psychologisch onderzoek is gebleken dat mensen bekende gezichten feilloos van onbekende gezichten kunnen onderscheiden. Zelfs als de kwaliteit van de foto’s slecht is. Het herkennen van een onbekend gezicht lukt mensen alleen aan de hand van één specifieke foto. Verschillende foto’s van één onbekend persoon worden vaak gezien als foto’s van meerdere onbekende personen. Facelock maakt handig gebruik van dit psychologische verschijnsel.

Hoe werkt het?
Gebruikers kiezen een serie gezichten die voor hen heel bekend is, maar die niet heel bekend is voor anderen. Dat is verrassend eenvoudig, zo ontdekten de onderzoekers. Je kiest bijvoorbeeld voor jou bekende gezichten uit verschillende gebieden die je interesse hebben. Denk aan je favoriete jazzmuzikant of een bekende handballer: mensen die voor jou bekend zijn, maar in de ogen van anderen vreemden zijn. Wanneer je bijvoorbeeld je computer opstart, krijg je een aantal keren op rij foto’s van gezichten te zien. Elke set gezichten bevat één voor jou bekend gezicht. Wanneer je dat aanklikt, krijg je een tweede serie gezichten te zien, waar je opnieuw het bekende gezicht uit moet zien te halen. Voor de gebruiker die de gezichten gekozen heeft, is dit eenvoudig: de bekende gezichten springen er in jouw optiek uit. Maar voor iemand die jouw computer binnen wil dringen, is het lastig, zo niet onmogelijk. Geen enkel gezicht doet een belletje rinkelen.

“Gebruikers die bepaalde bekende gezichten als Facelock kozen, konden die gezichten een jaar later nog herkennen en dus moeiteloos het systeem binnenkomen”

Voordelen
Dit ‘wachtwoord’ heeft grote voordelen, zo stellen de onderzoekers. Zo hoef je niets te onthouden: je brein is zo geprogrammeerd dat de bekende gezichten er gewoon uit springen. Een ander mooi voordeel is dat als we eenmaal vertrouwd zijn met bepaalde gezichten dat niet zo snel verandert. Dat blijkt ook wel uit dit onderzoek: gebruikers die bepaalde bekende gezichten als Facelock kozen, konden die gezichten een jaar later nog herkennen en dus moeiteloos het systeem binnenkomen.

Lastig binnen te dringen
Het onderzoek toont bovendien aan dat het bijzonder lastig is om als vreemde een computer die beveiligd is met Facelock binnen te dringen. De onderzoekers gaven een aantal proefpersonen de opdracht om toe te kijken hoe gebruikers van een computer vier keer op rij een bekend gezicht uit een rijtje onbekende gezichten haalde. Vervolgens kregen de proefpersonen die toe hadden gekeken de opdracht om uit een vergelijkbare rij foto’s de gezichten te kiezen die de gebruiker daarvoor had aangeklikt. Voor de gebruiker was dat een makkie: de bekende gezichten sprongen eruit. Voor de toekijker was het heel lastig. Zeker omdat het systeem niet twee keer op rij exact dezelfde foto van het bekende gezicht liet zien, maar verschillende foto’s van hetzelfde bekende gezicht gebruikte. De toekijker – voor wie het bekende gezicht onbekend was – kon het bekende gezicht op andere foto’s niet herkennen en kwam het systeem dus niet in. “Doen alsof je een gezicht kent, is net zoiets als doen alsof je een taal spreekt die je niet kent,” stelt onderzoeker Rob Jenkins. “Dat werkt gewoon niet. Het enige systeem dat gezichten op een betrouwbare manier kan herkennen is een mens die vertrouwd is met de betreffende gezichten.”

Of we de vertrouwde wachtwoorden snel in kunnen gaan ruilen voor dit kekke Facelock? De tijd zal het leren!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd