Wetenschap lanceert raket tijdens noorderlicht

De raket moet de onderzoekers meer vertellen over het noorderlicht, maar levert nu alvast prachtige foto’s op.

De raket wordt gelanceerd. Foto: Terry E. Zaperach / NASA.
De onderzoekers lanceerden de raket op 18 februari vanuit Alaska. De raket was ongeveer 12 meter lang en kwam tot een hoogte van meer dan 320 kilometer. Kort na de lancering stortte deze – zoals gepland – weer neer op aarde.

Informatie
In de korte periode dat de raket in de lucht was, verzamelde deze informatie over het noorderlicht. Zo werd onder meer het elektrische en magnetische veld onder de loep genomen. Net als de geladen deeltjes in de ionosfeer. “We willen begrijpen hoe de energie van de zonnewind zich bij het magnetisch veld van de aarde voegt en uiteindelijk in de bovenste laag van de atmosfeer wordt gedumpt,” vertelt onderzoeker Marc Lessard.

Goedkoop
Een raket is de ideale manier om zulke onderzoeken te doen. De bouw en lancering van een raket kost namelijk relatief weinig tijd en geld.

De onderzoekers gaan de resultaten nu analyseren en hopen binnenkort meer te kunnen vertellen over het ontstaan van het noorderlicht. Tot die tijd kunnen we in ieder geval genieten van de prachtige foto’s die de lancering opleverde.

Een fisheyefoto van de lancering. Foto: Donald Hampton.

Bronmateriaal

"UNH Scientists Launch NASA Rocket Into Aurora" - EOS.UNH.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Donald Hampton (via EOS.UNH.edu).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd