Wetenschap legt giganten in de zee opnieuw langs de meetlat

Wie zijn de groten der zeeën? Daar hebben de meeste mensen wel een goed beeld van. Maar hoe groot zijn ze nu werkelijk? Daar bestaan nogal wat misverstanden over. Een nieuw onderzoek rekent af met die misverstanden.

Voor onderzoekers van het National Evolutionary Synthesis Center (NESCENT) reden om de grote organismen van de zee opnieuw langs de meetlat te leggen. “Enkele jaren geleden merkte ik op dat mensen bleven zeggen dat reuzeninktvissen wel 18,2 meter lang konden worden, wat ongelofelijk lang is,” legt onderzoeker Craig McClain uit. “Toen ik in de gegevens begon te kijken, ontdekte ik dat die schatting heel onrealistisch was.” Spierweefsel van inktvissen kan zich als de inktvis al aan het vergaan is nog strekken en ontspannen. Waarschijnlijk lopen de metingen van de lengte van inktvissen daarom zo sterk uiteen. McClains onderzoek stelt dat de langste – door onderzoekers geverifieerde inktvis – bijna twaalf meter lang is.

Inktvissen
En McClain ging niet alleen de lengte van inktvissen na. Hij nodige studenten uit om een aantal fascinerende zeedieren te kiezen en daarvan de exacte lengte te achterhalen. Het resultaat is een paper met daarin de exacte lengte van heel wat bekende giganten, zoals de potvis, grote witte haai en reuzenkraken. Maar ook wat onbekendere soorten zoals de reusachtige kokerworm.

Om de exacte grootte van de verschillende soorten vast te stellen, zochten McClain en zijn studenten contact met onder anderen vissers en andere onderzoekers. De wetenschappers hopen dat hun studie ervoor zorgt dat de verkeerde aannames die mensen hebben en soms ook gewoon in boeken te vinden zijn door hun studie langzaam maar zeker verdwijnen en plaatsmaken voor exacte metingen. Die metingen geven ons weer meer inzicht in hoe een dier in elkaar steekt. “Weten of een walvishaai tien ton, vijftien ton of twintig ton is, laat ons weten hoeveel energie deze elke dag verbruikt,” stelt McClain.

Nieuwsgierig naar de lengte van de meest uiteenlopende soorten in zee? Je vindt ze hieronder (even klikken voor een vergroting) en in het blad PeerJ.

gigant

Bronmateriaal

"Sizing up giants under the sea" - NESCENT (via Eurekalert.org)
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Gabriel Barathieu (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd