Wetenschap maakt eerste kleurenfoto met resolutie van 100.000 dpi

Dat betekent dat er op 2,54 centimeter (1 inch) zo’n 100.000 puntjes terug te vinden zijn. Daarmee is deze kleurenfoto extreem scherp. En dat allemaal dankzij nanotechnologie.

De onderzoekers maakten de superscherpe foto zonder gebruik te maken van inkt of verf. In plaats daarvan lieten ze zich inspireren door glas in lood. Dit wordt gemaakt door hele kleine fragmenten metaal in het glas te verwerken. Nanodeeltjes in dit metaal verstrooien licht dat door het glas valt en zo krijgt glas in lood kleur.

De onderzoekers herhaalden dat kunstje, maar dan net ietsje anders. Ze gebruikten nanodeeltjes met een laagje metaal. “In plaats van verschillende kleuren verf voor verschillende kleuren te gebruiken, hebben we de kleureninformatie in de grootte en positie van kleine metalen schijfjes verwerkt,” vertelt onderzoeker Joel Yang. “Deze schijfjes reageren dan met het licht. Het onderzoeksteam heeft een kleurendatabase gemaakt die overeenkomt met specifieke patronen, groottes en ruimtes tussen nanodeeltjes.” Het is te vergelijken met kindertekeningen die aan de hand van cijfers moeten worden ingekleurd. 1 is groen, 2 is rood, 3 is oranje, enzovoort. “De groottes en positie van deze nanodeeltjes staan voor de ‘nummers’, maar in plaats van elk gebied met een andere inkt in te kleuren, werd er een ultradun en uniform metalen laagje over de gehele afbeelding gelegd en dat zorgde ervoor dat alle kleuren tegelijkertijd verschenen. Het leek wel magie!”

En dat alles met een zeer hoge resolutie. “De resolutie van geprinte kleurenafbeeldingen is sterk afhankelijk van de grootte en de ruimte tussen individuele nanodeeltjes,” vertelt onderzoeker Karthik Kumar. “Hoe dichter de deeltjes bij elkaar staan en hoe kleiner ze zijn, hoe hoger de resolutie van de afbeelding.” De onderzoekers waren in staat om de kleine deeltjes uitzonderlijk dicht bij elkaar te zetten: op iets meer dan 2,5 centimeter pasten 100.000 deeltjes.

Bronmateriaal

"First full colour images at 100,000 dpi resolution" - A-star.edu.sg
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd