Wetenschap ontdekt aan/uit-knop van geheugen

Wetenschappers zijn er in experimenten met ratten in geslaagd om het geheugen van de dieren ‘uit te zetten’ en weer te activeren.

De onderzoekers bestudeerden de hippocampus van de dieren. In dit deel van de hersenen worden herinneringen aangemaakt. Communicatie tussen twee delen van de hippocampus maakt het mogelijk dat herinneringen die we ons enkel op de korte termijn kunnen herinneren worden omgezet in herinneringen die we ons ook nog op de lange termijn kunnen herinneren.

Hefboom
De onderzoekers leerden de ratten dat ze op een hefboom moesten drukken om een beloning te krijgen. Door herhaling werd dit een herinnering die de ratten in het langetermijngeheugen opsloegen.

WIST U DAT…

…gewichtsverlies goed is voor het geheugen?

Vergeten
Vervolgens gaven de onderzoekers de ratten een medicijn dat de communicatie tussen de twee delen van de hippocampus stopzetten. De ratten vergaten daarop dat ze op de hefboom moesten drukken.

Herinneren
Daarna plaatsten de onderzoekers een apparaatje in het brein van de ratten. Dit apparaatje bootste de communicatie tussen de twee delen van de hippocampus na. Het resultaat? De ratten herinnerden zich weer dat ze op de hefboom moesten drukken voor een beloning.

“Zet de knop om en de ratten herinneren zich weer dingen,” stelt onderzoeker Theodore Berger. “Zet het uit en de ratten vergeten het.” Het apparaatje zou in gezonde ratten ook het geheugen kunnen versterken. De onderzoekers hopen dat hun ontdekking in de toekomst mensen met geheugenverlies kan helpen.

Bovenstaande afbeelding is gemaakt door Zachary Veach (cc via Flickr.com).

Bronmateriaal

"An on-off switch for memory?" - News.discovery.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd