Wetenschap ontdekt het oorspronkelijke nut van het vrouwelijke orgasme

Jarenlang was het een mysterie: wat is het nut van het orgasme van de vrouw? En nu zijn onderzoekers eruit: het orgasme triggerde lang geleden de eisprong.

Het orgasme van de man heeft een duidelijke functie. Het zorgt ervoor dat sperma in het lichaam van de vrouw terechtkomt. Maar wat is de functie van het orgasme van de vrouw? Al bijna 2000 jaar breken biologen, antropologen en filosofen zich het hoofd over die vraag. Aan die kwelling komt nu echter een eind: onderzoekers weten eindelijk hoe het vrouwelijk orgasme is ontstaan.

Hormonen
De onderzoekers gingen na welke hormonen vrijkomen tijdens een orgasme bij de vrouw; oxytocine en prolactine. Diezelfde hormonen spelen bij veel zoogdieren een belangrijke rol bij de eisprong (ovulatie). De onderzoekers denken dan ook dat het orgasme oorspronkelijk de ovulatie triggerde.

Spontane ovulatie
Het orgasme van de vrouw had dus oorspronkelijk een rol in het voortplantingsproces. Maar die rol ging verloren toen de spontane ovulatie ontstond. Die spontane ovulatie vindt vandaag de dag bij de meeste primaten, waaronder de mens, plaats. De ovulatie hoefde niet meer getriggerd te worden en dus verloor het orgasme zijn oorspronkelijke functie. “Met de evolutie van de spontane ovulatie werd het orgasme bevrijd en kon het secondaire rollen gaan vervullen, die kunnen verklaren waarom het orgasme er nog steeds is, maar niet waarom het ontstaan is,” zo schrijven de onderzoekers.

Tegelijkertijd met de evolutie van de spontane ovulatie veranderde ook de anatomie van de vrouwelijke geslachtsdelen, zo ontdekten de onderzoekers. Eerst bevond de clitoris zich in de vagina, maar deze kwam nu aan de buitenzijde te zitten. Het kan volgens de onderzoekers verklaren waarom maar weinig vrouwen een orgasme ervaren tijdens penetratie, maar wel tot een hoogtepunt komen wanneer ze masturberen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd