Wetenschap ontdekt hoe ons hart in de maat blijft

hartslag

Ons hart slaat 35 miljoen keer per jaar. En dat moet netjes in de maat. Hoe doet ons hart – dat ook nog eens uit verschillende bewegende delen bestaat – dat? Eindelijk zijn onderzoekers eruit!

Het is van het grootste belang dat ons hart ‘in de maat blijft’. Zelfs een kleine afwijking in het hartritme kan een mens al fataal worden. Wetenschappers van de University of Maryland hebben nu ontdekt hoe een (gezond) hart erin slaagt om miljoenen keren op rij keurig in het ritme te slaan. Ze ontdekten een eiwit dat van cruciaal belang is voor het hartritme. De ontdekking kan artsen wellicht helpen om hartproblemen die jaarlijks aan miljoenen mensen het leven kosten, te behandelen. “Dit is een heel opwindende ontdekking,” stelt onderzoeker W. Jonathan Lederer.

WIST JE DAT…

…het menselijk hart bolvormiger wordt in de ruimte?

Calcium
Onderzoekers weten al jaren dat calcium de hartslag triggert. Calcium doet dat door eiwitten te activeren. Die eiwitten zorgen ervoor dat sarcomeren – proteïnen waaruit de hartspiercellen zijn opgebouwd – zich samentrekken. Nu is het zo dat de calciummoleculen niet evenredig over de lengte van elke sarcomeer verdeeld zijn: de moleculen komen aan het eind van de sarcomeren vrij. Ondanks dat trekken de sarcomeren zich keurig synchroon samen. Hoe de sarcomeren dat doen, was lang onduidelijk. Maar dit onderzoek schept meer duidelijkheid. Het is allemaal te danken aan het C-proteïne.

C-proteïne
Dit proteïne bevindt zich in alle hartspiercellen en blijkt bepaalde delen van de sarcomeren gevoelig te maken voor calcium. Daardoor trekt het middelste deel van de sarcomeren zich net zo sterk samen als het uiteinde van de sarcomeren, ook al wordt het aan minder calcium blootgesteld. Zo maakt het C-proteïne het synchroon samentrekken van de sarcomeren mogelijk.

Het lijkt erop dat het C-proteïne een cruciale rol speelt als het gaat om de werking van het hart. Het zou betekenen dat het proteïne ook ontzettend interessant is wanneer we op zoek gaan naar oplossingen voor hartproblemen. Zo kan een afwijking in het C-proteïne bijvoorbeeld leiden tot serieuze hartritmestoornissen. “Het eiwit kan zeker een doelwit van medicijnen worden.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd