Wetenschap ontdekt leven op aarde

Wetenschappers hebben met een slimme truc leven op aarde ontdekt en hopen datzelfde nu op andere planeten te gaan doen.

Leven ontdekken op aarde: klinkt als iets wat we allemaal wel kunnen. Maar de wetenschappers pakten het ietsje anders aan dan de meesten van ons misschien zouden doen. Ze keken naar de maan om het leven op aarde te ontdekken. “We gebruikten een truc die aardlicht-waarneming heet, om naar de aarde te kijken alsof hij een exoplaneet was,” vertelt onderzoeker Michael Sterzik van ESO.

Spiegeltje, spiegeltje in de ruimte…
Hierbij werd de maan als een spiegel gebruikt. “De zon verlicht de aarde en dit licht wordt weer naar het oppervlak van de maan weerkaatst. Het maanoppervlak fungeert als een reusachtige spiegel en weerkaatst op zijn beurt weer wat aardlicht terug naar ons.” En dat aardlicht hebben de onderzoekers met behulp van de Very Large Telescope bestudeerd.

WIST U DAT…

…buitenaards leven wel eens heel exotisch kan zijn?

Leven
Maar hoe is aan dat licht te zien of zich leven op aarde bevindt? Door het licht te analyseren, konden de onderzoekers sporen van leven vinden. Bijvoorbeeld gassen in de atmosfeer van onze planeet die wijzen op de aanwezigheid van leven. Maar ook de aanwezigheid van water, bewolking en vegetatie kon uit het licht worden afgeleid.

Het is een veelbelovend onderzoek. Want als het op aarde werkt, zou het toch ook op andere planeten moeten werken? De onderzoekers hopen dat de methode gebruikt kan worden om te achterhalen of ergens leven mogelijk is en zoja: waar het zich dan bevindt. Toch zal het niet direct leiden tot de opsporing van ruimtemannetjes, oftewel intelligent buitenaards leven, zo is hun paper te lezen. Hun werk wordt aangewend om eenvoudig plantaardig leven te vinden.

Bronmateriaal

"VLT herontdekt leven op aarde door naar de maan te kijken" - Astronomie.nl
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Stephen Thomas (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd