Wetenschap ontdekt onbekend primitief mineraal in meteoriet

Wetenschappers hebben in een meteoriet een nieuw mineraal ontdekt. Het mineraal is hoogstwaarschijnlijk één van de oudste mineralen die in het zonnestelsel tot stand zijn gekomen.

De onderzoekers troffen het mineraal aan in een meteoriet die in 1969 in Mexico neerstortte. Het mineraal heeft inmiddels al een naam gekregen: panguite. Daarmee is het vernoemd naar Pan Gu, een personage uit de Chinese mythologie. Volgens de mythes scheidde Pan Gu yin van yang, waardoor de aarde en de hemel ontstond.

Blij
De onderzoekers zijn blij met het nieuwe mineraal. “Het is een heel opwindende ontdekking, aangezien het niet alleen een nieuw mineraal is, maar ook een materiaal is dat de wetenschap nog onbekend was,” legt onderzoeker Chi Ma uit. Het is niet voor het eerst dat de meteoriet uit 1969 een nieuw mineraal oplevert. Dat gebeurde al negen keer eerder.

WIST U DAT…

…een flinke meteorietinslag mogelijk in staat is om aards leven naar andere planeten te verplaatsen?

Oorsprong
En de onderzoekers blijven de meteoriet en mineralen die hierin werden aangetroffen nog wel even bestuderen. “Zulke onderzoeken zijn van essentieel belang willen we de oorsprong van ons zonnestelsel begrijpen.”

Oud
De onderzoekers denken dat panguite één van de oudste mineralen is die in ons zonnestels tot stand zijn gekomen. Ze baseren die conclusie op het feit dat het mineraal stabiel is bij hoge temperaturen en in extreme omstandigheden. Vandaar dat deze waarschijnlijk als een primitieve vloeistof, geproduceerd door de zonnenevel, tot stand is gekomen.

De meteoriet waarin het mineraal zich bevond, kwam in 1969 door de atmosfeer zetten en landde in duizenden stukjes in de staat Chihuahua in Mexico. De foto hierboven laat één van die stukjes zien.

Bronmateriaal

"Caltech Scientists Find New Primitive Mineral in Meteorite" - Caltech.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door H. Raab (via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd