Wetenschap vindt biomarker om suikerconsumptie vast te stellen

cola

Energiedrankjes, cola, fruitdranken: diverse onderzoeken beweren dat dit echte dikmakers zijn. Maar is dat wel zo? Wetenschappers hebben een biologische marker gevonden om de suikerconsumptie vast te stellen. Deze biomarker onthult wat en hoe iemand eet en drinkt.

“We zochten naar een objectieve biomarker waarmee we het langetermijngebruik van suiker kunnen achterhalen met een beetje bloed of een haar”, vertelt projectwetenschapper Diane O’Brien van de universiteit van Alaska Fairbanks.

Wat is een biomarker?

Een biomarker is een stof die door een verhoging of verlaging in het bloed een indicator is van een biologische toestand. Zo is een te hoge hoeveelheid glucose (suiker) een biomarker voor de ziekte diabetes. Ook voor andere ziekten – zoals kanker – zijn er al biomarkers gevonden.

Koolstof
O’Brien en haar team gebruikten als biomarker een combinatie van twee verschillende koolstofatomen: zware koolstof-13 en lichte koolstof-12. Deze atomen worden door planten opgenomen tijdens de fotosynthese. De verhouding (isotoopsignatuur, red.) verschilt in maïs en suikkerriet, de bronnen van bijna alle suikers in suikergezoete dranken.

Alanine
De wetenschappers gebruikten de isotopische signatuur van alanine om de suikerconsumptie vast te stellen. Des te meer suiker een individu consumeert, des te groter is het verschil in alanine’s koolstofverhouding. Deze verhouding verandert niet plotseling wanneer iemand één dag heel veel suiker eet. Het heeft dus een langetermijnwerking, waardoor het geschikt is als biomarker.

Suikerconsumptie
Hoewel wetenschappers op dit moment al kijken naar isotoopsignaturen om meer te weten te komen over het eetgedrag van mensen, is dit voor het eerst dat wetenschappers er in zijn geslaagd om alleen te kijken naar de suikerconsumptie.

Bronmateriaal

Persbericht University of Alaska

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd