Wetenschap vindt exacte plek waar Julius Caesar werd neergestoken

We kennen de scène allemaal: Julius Caesar die wordt neergestoken door Brutus en kort daarna sterft. Maar waar gebeurde dat nu precies? Wetenschappers hebben de plek gevonden: in het Theater van Pompeius, in het hartje van Rome ging Caesar zittend een Senaatsvergadering voor toen hij werd gedood.

Er is heel veel over geschreven. En ook kunstenaars hebben zich enorm uitgeleefd op die beroemde scène waarin Julius Caesar sterft. Waar het ongeveer plaatsvond, wisten we wel. “We wisten altijd al dat Julius Caesar op 15 maart, 44 voor Christus in het Theater van Pompeius, stierf,” vertelt onderzoeker Antonio Monterroso. We weten dat omdat het in klassieke testen zo beschreven staat. “Maar er was geen materieel bewijs voor teruggevonden.”

En daar is nu dus verandering in gekomen. De onderzoekers kunnen de exacte plek nu aanwijzen. En dat allemaal dankzij een betonnen plaat van zo’n twee meter hoog en drie meter breed. De plaat is neergezet in opdracht van Augustus (de opvolger van Caesar), die met het betonnen bouwwerk de executie van Caesar veroordeelde. Dat Augustus zo’n gedenkteken bij de sterfplek van Caesar had opgericht, wisten we ook al. Alleen konden onderzoekers het lang niet vinden. De vondst bevestigt dat Julius Caesar in het Theater van Pompeius werd neergestoken, terwijl hij zittend in een stoel een vergadering van de Senaat voorzat.

Largo di Torre Argentina. Foto: via CSIC.

Vandaag de dag is er weinig meer van het Theater van Pompeius over. Toch is er nog wel wat van te zien. Wie het wil bezoeken, moet in Rome op zoek naar Largo di Torre Argentina: het plein waarop de ruïnes van het Theater van Pompeius en de ruïnes van enkele tempels te vinden zijn. Tegenwoordig zijn de ruïnes nog steeds een geliefde toeristische trekpleister. Maar dat komt niet alleen door de historische gebouwen en de geschiedenis die hier werd geschreven, maar voornamelijk ook door katten. In de oude ruïnes leven namelijk zo’n 250 katten (waarvan veel gehandicapte exemplaren) die door vrijwilligers worden verzorgd.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd