Wetenschap vindt zenuwcellen die op BN’ers reageren

Onderzoekers hebben ontdekt dat er zenuwcellen zijn die op bekende Nederlanders reageren. De wetenschappers lieten proefpersonen naar foto’s van Jan Smit en Albert Verlinde kijken en dat zorgde voor actieve cellen in de hippocampus. Eén cel reageerde enkel op Verlinde. Een andere cel enkel op Smit. Grappig detail: één cel reageerde zowel op Ushi als op Wendy van Dijk.

Wanneer plaatjes in onze hersenen verwerkt worden dan resulteert dat in elektrische pulsen. Deze kunnen gemeten worden en zo kan gemakkelijk worden vastgesteld waar ons brein het meest actief is.

Hippocampus
De proefpersonen kregen diverse plaatjes voorgeschoteld en deze bleken stuk voor stuk afzonderlijke hersencellen in de hippocampus te activeren. De hippocampus is nauw betrokken bij het aanmaken van nieuwe herinneringen en het geheugen.

Gedeeld
De ene cel reageerde dus alleen op Jan Smit. Terwijl de andere cel enkel op Albert Verlinde reageerde. Ook Wendy van Dijk zorgde voor een actieve cel. Haar alter ego Ushi wist dezelfde cel te activeren. De patiënt wist namelijk dat Ushi en Van Dijk dezelfde persoon waren en dus deelden deze een zenuwcel.

Het lijkt een heel ludiek onderzoek, maar schijn bedriegt. De onderzoekers willen weten waar epileptische aanvallen ontstaan zodat ze daar kunnen opereren. In de studie naar deze aanpak zijn bij een aantal patiënten met epilepsie elektroden geplaatst. Deze meten activiteiten en achterhalen de rol die bepaalde hersencellen spelen. Zo kunnen de onderzoekers bijvoorbeeld te weten komen welke delen van de hersenen actief zijn bij het herkennen, herinneren en het bekijken van gezichten.

Bronmateriaal

Persbericht Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd