Wetenschap voorspelt extra veel vallende sterren voor volgende week

Volgende week piekt de jaarlijks terugkerende meteorenregen de Perseïden. En misschien zijn er wel veel meer meteoren te zien dan op andere jaren!

Elk jaar kunnen we ons in augustus – bij goed weer – vergapen aan de Perseïden. Per uur zijn dan tientallen meteoren te zien. En volgende week is het weer zover. In de nanacht van 11 op 12 augustus piekt de meteorenzwerm. En mogelijk zijn er dit jaar veel meer meteoren te zien dan op andere jaren, zo laat de Werkgroep Meteoren weten.

Vallende sterren

Meteoren worden in de volksmond ook wel ‘vallende sterren’ genoemd. Een misleidende term. Het heeft immers niets met sterren te maken. De lichtstreepjes ontstaan door een ontmoeting tussen de atmosfeer van de aarde en een stofdeeltje.

Komeet Swift-Tuttle
De meteorenzwerm ontstaat doordat de aarde elk jaar in de maand augustus door de baan van een komeet beweegt. Deze komeet – Swift-Tuttle – heeft in zijn baan een hoop stof en gruis achtergelaten. Wanneer de aarde door de baan van de komeet beweegt, komen die stof- en gruisdeeltjes in botsing met moleculen in de atmosfeer van onze planeet. Daarbij komt energie vrij en dat zien wij als lichtstreepjes.

Veel meer
Dit jaar beweegt de aarde naar verwachting door een wat dicht stofspoor. En dat betekent dat we dit jaar wellicht nog veel meer meteoren gaan zien dan normaal.

De meteoren lijken uit het sterrenbeeld Perseus te komen. Daar is ook hun naam van afgeleid.
De meteoren lijken uit het sterrenbeeld Perseus te komen. Daar is ook hun naam van afgeleid.

Kun je niet wachten? In de dagen in aanloop naar de piek zijn al aan de Perseïden gerelateerde meteoren te zien. Mits het natuurlijk goed weer is. Dat wil zeggen: onbewolkt. Wie meteoren wil spotten, doet er goed aan een plek te zoeken met weinig lichtvervuiling en zich warm aan te kleden. Neem ook de tijd om je ogen aan het donker te laten wennen (dat duurt zeker een kwartier). De meeste meteoren zijn zoals gezegd te zien in de nacht van 11 op 12 augustus, na middernacht en voor de ochtendschemering (rond vier uur).

Bronmateriaal

"Mogelijk extra veel vallende sterren in nanacht 11/12 augustus" - Werkgroep Meteoren
De afbeelding boven dit artikel is gemaakt door Roy Keeris.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd