Wetenschap zet grootste maan van ons zonnestelsel op de kaart

ganymedes

Onderzoekers hebben voor het eerst een geologisch kaartje van geheel Ganymedes gemaakt. De kaart kan in de toekomst gebruikt worden om Ganymedes – de grootste maan van Jupiter – te verkennen.

De onderzoekers maakten de kaart op basis van informatie die ruimtesondes Voyager 1 en 2 en orbiter Galileo verzamelden. Voyager passeerde de maan in 1979 en maakte de eerste foto’s van Ganymedes. Op die foto’s (met een lage resolutie) zien we een ijzig, zeer gesegmenteerd oppervlak. Galileo maakte ons beeld in de jaren negentig een stuk completer door foto’s met een hoge resolutie van de maan te maken.

Het resulteert allemaal in een heel gedetailleerde kaart van de maan. Op de kaart zien we onder meer kraters en geulen. “De zeer gedetailleerde en kleurrijke kaart bevestigt een aantal bijzondere wetenschappelijke hypotheses over de geologische geschiedenis van Ganymedes, maar spreekt ook een aantal van deze hypotheses tegen,” vertelt onderzoeker Baerbel Lucchitta. “Zo laten de gedetailleerde beelden van Galileo zien dat cryovulkanisme, oftewel het ontstaan van vulkanen die water en ijs spugen heel zeldzaam is op Ganymedes.”

Ganymedes werd meer dan 400 jaar geleden ontdekt. Het is voor het eerst dat een geologische kaart van de gehele maan is gemaakt. Naar verwachting gaat dat kaartje een cruciale rol spelen tijdens de verdere verkenning van de maan. “Na Mars wordt het binnenste van ijzige satellieten van Jupiter beschouwd als de beste kandidaat voor leefbare omgevingen in ons zonnestelsel,” legt onderzoeker Laszlo Kestay uit. “Deze kaart vormt de basis voor heel wat beslissingen die NASA en partners in aanloop naar toekomstige missies bedoeld om deze werelden te verkennen, nemen.”

Bronmateriaal

"A global map of Jupiter’s biggest moon" - Brown.edu
"First Global Geologic Map of Largest Moon in the Solar System Details an Icy World" - USGS.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door U.S. Geological Survey.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd